2 Φεβρουάριος 2016, 21:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2016, 20:36

Στο 75% η διαθεσιμότητα των πλοίων του Στόλου δηλώνει ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού

  • Απαντά με NOTAM η Ελλάδα για ασκήσεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας
    (Φωτ.: hellenicnavy.gr)

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζεται το ποσοστό διαθεσιμότητας των πλοίων του Στόλου, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη. Σε συνάντηση που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι το ποσοστό αυτό αγγίζει το 75%, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στην πρόσφατη άσκηση «Αστραπή» συμμετείχαν 70 πλοία.

Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που γίνονται τώρα δευτερεύουσες εργασίες συντήρησης φρεγατών, κατασκευάζεται επίσης ένας εξομοιωτής αντιμετώπισης διαρροών σε πλοία, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, ενώ στην ελεύθερη αγορά το κόστος ενός καινούργιου εξομοιωτή ανέρχεται σε τέσσερα εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός ΓΕΝ αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πυραυλάκατων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Το επιπλέον κόστος για την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22,5 εκατ. αφορούν σε αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τα 17,5 εκατ. σε υλικά. Ο Γ. Γιακουμάκης διαβεβαίωσε για την πλήρη εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.


Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης (φωτ.: hellenicnavy.gr)

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για να καταστούν πτητικά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion με το πρώτο να εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε 12 μήνες. Έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωμή από την ΕΕ 18 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά τα έξοδα του Πολεμικού Ναυτικού για τη μέχρι σήμερα συμμετοχή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.