2 Φεβρουάριος 2016, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2016, 17:13

Με νέα στέγη το 2017 οι Πόντιοι του Περιστερίου – Δήλωση Παχατουρίδη κατά την κοπή της πίτας (φωτο, βίντεο)

  • Με νέα στέγη το 2017 οι Πόντιοι του Περιστερίου – Δήλωση Παχατουρίδη κατά την κοπή της πίτας (φωτο, βίντεο)
  • Με νέα στέγη το 2017 οι Πόντιοι του Περιστερίου – Δήλωση Παχατουρίδη κατά την κοπή της πίτας (φωτο, βίντεο)
  • Με νέα στέγη το 2017 οι Πόντιοι του Περιστερίου – Δήλωση Παχατουρίδη κατά την κοπή της πίτας (φωτο, βίντεο)

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όταν η πίτα γράψει 2017, θα είμαστε σε έναν άλλο, μεγαλύτερο χώρο», είπε ο δήμαρχος Περιστερίου στην κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου την περασμένη Κυριακή προκαλώντας επευφημίες και χειροκροτήματα, μια και η αίθουσα του συλλόγου δεν μπορεί εδώ και καιρό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μελών του.

«Πίσω από τις ματιές των προγόνων μας κρύβεται πείσμα, θυμός και όραμα», είπε δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

«Δεν είναι υπόσχεση, είναι επιθυμία του δημάρχου», είπε στο λόγο του, λίγο πριν κόψει την πίτα ο Ανδρέας Παχατουρίδης, εμπνεόμενος από την τεράστια εικόνα των Ποντίων που δεσπόζει μέσα στην αίθουσα. «Με τη βοήθεια όλων. Χάρη δεν κάνουμε στους Ποντίους της πόλης. Το οφείλει η πόλη», αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Περιστέρι ιδρύθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Νωρίτερα τα ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα είχαν ψάλει μέλη του συλλόγου, ενώ στη συνέχεια ο π. Γεώργιος από τον Άγιο Ταξιάρχη Περιστερίου ευλόγησε κι έκοψε τη βασιλόπιτα ευχόμενος καλή χρονιά και υγεία σε όλους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάσης Αθανασιάδης κατά το χαιρετισμό του ζήτησε κατανόηση από τους παρευρισκομένους, μιας και ήταν κατάμεστη η αίθουσα. Αν και μικρή η αίθουσα, η καρδιά του συλλόγου είναι μεγάλη, είπε.

Ο πρόεδρος έκανε απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και υποσχέθηκε να είναι το 2016 ακόμα πιο πλούσιο σε δράσεις. Κόβοντας την πίτα, ο Θανάσης Αθανασιάδης αφιέρωσε ένα κομμάτι στους εθελοντές, τις γυναίκες και τα παιδιά που στο κάλεσμα του συλλόγου δίνουν το παρών.

Μοιράστηκε μάλιστα με τους παρευρισκομένους ένα στιγμιότυπο από το πανηγύρι του συλλόγου: Ο άνεμος φυσούσε και έπαιρνε το περίπτερο. Τότε οι άντρες του συλλόγου έσπευσαν να το κρατήσουν σταθερό για να συνεχίσουν οι γυναίκες να ψήνουν πιροσκί...

Στο τέλος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν διάφορα εδέσματα και ποτά, αλλά και τους ήχους της ποντιακής λύρας του Παναγιώτη Ιωαννίδη.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
11:30
Κάλεσμα απευθύνει η Ένωση Ποντίων Περιστερίου στα μέλη και τους φίλους της, για την κοπή της...