3 Φεβρουάριος 2016, 01:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2016, 08:52

Την εφημερίδα «Ο Πολίτης» τίμησε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών κατά την κοπή της πίτας (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

  • Την εφημερίδα «Ο Πολίτης» τίμησε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών κατά την κοπή της πίτας (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Την εφημερίδα «Ο Πολίτης» τίμησε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών κατά την κοπή της πίτας (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Την εφημερίδα «Ο Πολίτης» τίμησε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών κατά την κοπή της πίτας (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Την εφημερίδα «Ο Πολίτης» τίμησε ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών κατά την κοπή της πίτας (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

Δεκαετίες ολόκληρες μακριά από τη γενέτειρα, την Κωνσταντινούπολη, οι άνθρωποί της και τα παιδιά τους εξακολουθούν να συναντιούνται στον φιλόξενο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, στην Καλλιθέα, είτε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και των εργαστηρίων της είτε στις γιορτές, κορωνίδα της οποίας είναι η κοπή της πίτας για το νέο έτος.

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ο Σύλλογος που επιτελεί εθνικό έργο διατηρώντας ενωμένους του Πολίτες, έκοψε τη βασιλόπιτα και τίμησε την εφημερίδα «Ο Πολίτης».

Η εκδήλωση άνοιξε με τη χορωδία «Αρμονία», η οποία αποτελείται από βλέποντες αλλά και μη βλέποντες χορωδούς, που υπό τον μαέστρο Γιώργο Σακκογιάννη κάνει πρόβες στο φιλόξενο κτήριο των Κωνσταντινουπολιτών, εκεί όπου (για να τους... αποζημιώσει) τραγούδησε μεταξύ άλλων το εμβληματικό «Έχε γεια Παναγιά».

«Κιβωτό των εθνικών παραδόσεων του ελληνισμού» χαρακτήρισε το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών ο πρόεδρός του Νικόλαος Βασιαγεώργης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση του συλλόγου με νέους ανθρώπους, αλλά και για υλική υποστήριξη. Επί τη ευκαιρία ευχαρίστησε για την οικονομική του συνεισφορά το Δήμο Καλλιθέας (ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος ήταν παρών στην εκδήλωση), και τον Δημήτρη Μελισσανίδη για το δωρεάν πετρέλαιο στο κτήριο. Ευχήθηκε μάλιστα να γίνει γρήγορα το γήπεδο της ΑΕΚ «για να έχουμε κι εμείς οι Κωνσταντινουπολίτες να πηγαίνουμε».


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Ν. Βασιαγεώργης

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Ν. Βασιαγεώργης είπε ότι «η Τουρκία κάνει μια ανορθόδοξη μορφή πολέμου», και εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΕΕ για απραξία ενώ μομφή διατύπωσε και για κάποιους «νεοσύστατους συλλόγους που ακολούθησαν την τακτική της προσέγγισης και τώρα δηλώνουν απογοήτευση».

Εισάγοντας τη βράβευση των Πηνελόπης και Δημήτρη Τσουκάτου για την προσφορά της εφημερίδας Ο Πολίτης, ο σύμβουλος του συλλόγου Γιώργος Λεύκαρος αναφέρθηκε στην ιστορία του φύλλου που κυκλοφόρησε το 1967 και στο περιεχόμενό του που εμπλουτίζεται συνεχώς χάρη στους δεκάδες ιστορικούς, ερευνητές, ιεράρχες και μεταφραστές που εργάζονται εθελοντικά, χαρακτηρίζοντας τον Πολίτη «σταθερό φάρο 50 χρόνια τώρα στην υπηρεσία του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού».


Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ν. Ξυδάκης πλάι στην Π. Τσουκάτου και τον Δ. Τσουκάτο, εν μέσω των μελών
του ΔΣ του συλλόγου

«Η τιμή ανήκει σε αυτούς που αγαπούν και μοχθούν για τον Πολίτη», είπε στην αντιφώνησή της η Π. Τσουκάτου παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, δίχως να αμελήσει να αναφερθεί στη συμβολή του αείμνηστου Παύλου Σιδερίδη στην έκδοσή του. Κάλεσε δε όλα τα ΔΣ σωματείων να δώσουν «τόπο στα νιάτα», σε αυτά που έχουν ιδέες και δυνάμεις να προχωρήσουν κάθε άξια αγώνα υπόθεση.

Μια τέτοια περίπτωση νέου, που βρίσκεται και αυτός στα ηνία του εκδοτικού οίκου αλλά κυρίως του νέου θεματικού βιβλιοπωλείου «Ο Πολίτης», είναι ο Δημήτρης Τσουκάτος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις» των Κωνσταντινουπολιτών.

Την απονομή της διάκρισης έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, που ως δημοσιογράφος για χρόνια αντιλαμβάνεται, όπως είπε, «τον ηρωισμό τού να βγάζεις εφημερίδα». Μίλησε μάλιστα για «κόπο ανεκτίμητο, που χτίζει μνήμες».

Στην εκδήλωση παρευρέθη εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος ευλόγησε τη βασιλόπιτα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και εκπρόσωποι κομμάτων.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Έρση Βατού

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
19:00
Με μια πανηγυρική πνευματική τελετή ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών γιορτάζει την έλευση του νέου...