1 Φεβρουάριος 2016, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2016, 17:48

Προσφυγικό: Ο Τσίπρας δηλώνει ότι δεν είμαστε κατηγορούμενοι, αλλά η Κομισιόν επιμένει

  • Προσφυγικό: Ο Τσίπρας δηλώνει ότι δεν είμαστε κατηγορούμενοι, αλλά η Κομισιόν επιμένει
    Πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό που στήθηκε στην Ειδομένη, στα σύνορα με την πΓΔΜ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νικόλας Γιακουμίδης)

Την  ώρα που στην Αθήνα προσπαθούν να χαράξουν κοινή στρατηγική στο προσφυγικό, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό ξανάριξε τις… βόμβες της.

Όπως υποστήριξε, το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων «το επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σε επίπεδο υπουργών), μέσω γραπτής διαδικασίας.

Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν. Οι συστάσεις αυτές, κατέληξε η Νατάσα Μπερτό, θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Συνάντηση Τσίπρα-Αβραμόπουλου
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, και διεκδικεί και από τους άλλους να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν.

Υπογράμμισε δε, ότι η έκθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα αφορούσε το Νοέμβριο, αλλά από τότε έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη πρόοδος και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί και ότι έχουν γίνει πράγματα προς το καλύτερο, από τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, αύριο στη 1:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για δύο ώρες με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το προσφυγικό ζήτημα, που είναι εθνική υπόθεση.