1 Φεβρουάριος 2016, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2016, 13:53

Ποιος είναι ο ύποπτος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη

  • Ποιος είναι ο ύποπτος τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη
    Ο 29χρονος σήμερα Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς, ο «Μάξιμος», κατά τη διάρκεια της δίκης του, το 2007

Δεν αντιστάθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και αρνούνται να συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο με τις Αρχές. Οι δύο ύποπτοι για τζιχαντιστική δράση, ο 29χρονος Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς και ο 20χρονος από την Υεμένη, και οι δύο κάτοχοι νόμιμων σουηδικών διαβατηρίων, έχουν σημάνει συναγερμό στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες.

Αύριο οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον τακτικό ανακριτή, ο οποίος αναμένεται να τους ασκήσει διώξεις. Η απολογία τους θα γίνει χωρίς την παρουσία δικηγόρου, κατόπιν δικής τους επιθυμίας.

Ανώτατες αστυνομικές πηγές από την Αλεξανδρούπολη αναφέρουν ότι η σύλληψη των δύο ανδρών έγινε τυχαία. Πηγές από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όμως, υπογραμμίζουν ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και συνελήφθησαν λίγο προτού περάσουν τα σύνορα.

Όπως μετέδωσε ο ρ/σ Βήμα 99,5, ο 29χρονος Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς, που κατάγεται από τη νοτιοδυτική Σερβία και μετανάστευσε μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του το 1994 στη Σουηδία, υποστηρίζει ότι ήρθε στην Αθήνα για δύο μέρες και μετά πήγε με ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη για τουριστική επίσκεψη στο χωριό Πέπλος.

Ωστόσο, ρεπορτάζ των βοσνιακών και σερβικών ΜΜΕ παρουσιάζουν τον Μίρσαντ Μπεκτάσεβιτς (γνωστό και με το παρατσούκλι «Μάξιμος»), ως στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια, και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το 2005, μαζί με έναν 20χρονο Δανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, συνελήφθησαν σε διαμέρισμα στο Σαράγεβο έπειτα από επιδρομή της Αστυνομίας. Εκεί βρέθηκαν εκρηκτική ύλη 20 κιλών, μία αυτοσχέδια ζώνη βομβιστή αυτοκτονίας, πυροκροτητές και ένα βίντεο με απειλές για επιθέσεις σε Δυτικούς στόχους – μεταξύ αυτών και στον Λευκό Οίκο.


(Φωτ.: Ekstra bladet))

Το 2007 ο «Μάξιμος» καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων. Μετά από δύο χρόνια έκανε αίτημα και εξέτισε το υπόλοιπο της ποινής του στη Σουηδία, της οποίας είναι υπήκοος. Αποφυλακίστηκε το 2011, αφού είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής του.

Η βοσνιακή δημόσια τηλεόραση (FTV), επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές, αναφέρει ότι ο 29χρονος έχει ήδη πολεμήσει στη Συρία, όπου μετέβη μετά την αποφυλάκισή του, το 2011.

Τα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι βοσνιακές αρχές ασφαλείας δείχνουν ότι το 2015 προσπάθησε να μπει τρεις φορές στη Βοσνία από τη Σερβία· του απαγορεύτηκε διά παντός η είσοδος στη χώρα, μετά την τρίτη προσπάθεια.

Τόσο ο «Μάξιμος» όσο και ο 20χρονος από την Υεμένη που συνελήφθη μαζί του, αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες – σύμφωνα με πληροφορίες, για κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο «χατζάρες» με μήκος λάμας 32 και 23 εκατοστά, αορτήρας πολεμικού όπλου, δύο κινητά τηλέφωνα, 6.400 κορόνες Σουηδίας (σχεδόν 689 ευρώ), και 1.250 ευρώ.

Οι έρευνες, στις οποίες έχουν εμπλακεί η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, στρέφονται στα δύο κινητά και στο περιεχόμενό τους, το οποίος ίσως αποκαλύψει στις Αρχές αν είναι σωστή η εκτίμηση ότι ο «Μάξιμος» ταξίδευε με προορισμό την Τουρκία ή τη Συρία.