1 Φεβρουάριος 2016, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2016, 13:01

Για Νόμπελ Ειρήνης: Η 85χρονη γιαγιά από τη Συκαμνιά, 40χρονος ψαράς και η Σούζαν Σάραντον

  • Για Νόμπελ Ειρήνης: Η 85χρονη γιαγιά από τη Συκαμνιά, 40χρονος ψαράς και η Σούζαν Σάραντον
    Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση (δ) με τις φίλες της δίνουν παράδειγμα ανθρωπιάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Ξεκίνησε ως άπιαστο όνειρο αλλά αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με επιστολή που θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, κορυφαίοι εκπρόσωποι των επιστημών θα προτείνουν δύο Έλληνες εθελοντές: την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και τον 40χρονο ψαρά Στρατή Βαλιαμό.

Στο πρόσωπο τους θα τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου. 

Επίσης θα προτείνουν και την εθελόντρια, ακτιβίστρια και γνωστή ηθοποιό Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Τις προτάσεις καταθέτουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Ποιοι προτείνονται

  • Η Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Αυτό οι τρεις γιαγιάδες συνεχίσουν να το κάνουν όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.

Κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και κάθονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες συμπαραστεκόμενες με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ό,τι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της, απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει όποτε τη ρωτούν γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές, αν και κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».


Η Σούζαν Σάραντον στη Λέσβο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

  • Ο  Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χρόνια τώρα με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τους βρίσκει στο δρόμο του αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος με τη μικρή ξύλινη βάρκα του ως διασώστης. Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί και λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι, γιατί έπρεπε».
  • Η γνωστή ηθοποιός του Χόλυγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπαντούσε στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.