1 Φεβρουάριος 2016, 12:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Φεβρουάριος 2016, 12:08

Οι αγρότες δείχνουν τα δόντια τους: Πολύωροι αποκλεισμοί και κλειστά τελωνεία (βίντεο)

  • Τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας (βίντεο: Πασχάλης Μάντης)

Την ώρα που εντείνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στις τάξεις των αγροτών, με κύριο θέμα τη συνάντηση ή όχι με τον πρωθυπουργό, οι κινητοποιήσεις σε δρόμους, τελωνεία και λιμάνια μπαίνουν σε νέα φάση κλιμάκωσης.

Προς το παρόν η «οργή των μπλόκων» δυσκολεύει τις όποιες διασπαστικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, όπως γράφει το agronews.gr επικαλούμενο πηγές στον αγροτικό χώρο, αν είναι να γίνει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει έπειτα από κατάλληλη προετοιμασία, και θα πάρει μέρος μια «σφιχτή» και αντιπροσωπευτική επιτροπή αγροτών η οποία θα υποστηρίζεται από επιλεγμένους τεχνοκράτες.

Πάντως, μέχρι και τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης κανείς δεν πρόκειται να περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου – αυτό είναι κοινή συνισταμένη σε όλα τα μπλόκα. «Όποιος το επιχειρήσει θα αποτελεί κόκκινο πανί για το χώρο», διαμηνύουν οι αγρότες.


Στα Χανιά, αγρότες αποδοκίμασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συντονιστές των μπλόκων συνεχίζουν να ζητούν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέση, απαιτούν εκ νέου κατάρτιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό από μηδενική βάση, με τη δική τους συνδρομή, και θεωρούν θετικό βήμα τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συνεδριάσει παρουσία τους στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήραν οι αγρότες το Σάββατο στη συνεδρίαση των Τεμπών, τα κατά τόπους μπλόκα θα αποφασίσουν για την αύξηση των ωρών αποκλεισμού των Εθνικών Οδών, καθώς και τις λοιπές δράσεις πίεσης προς την κυβέρνηση. Οι ώρες αλλά και η διάρκεια των μπλόκων θα διαφέρει από σημείο σε σημείο.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το κομβικό σημείο της κοιλάδας των Τεμπών θα μείνει κλειστό έως και το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Μπαίνει φρένο στην είσοδο των ΙΧ και των λεωφορείων», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίστος. Ήδη από την περασμένη Τρίτη οι αγρότες έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά.


Μπλόκο Προμαχώνα

Μόνο λεωφορεία και αυτοκίνητα θα περνούν από τις Καστανιές, την Εξοχή, το Ορμένιο και τους Κήπους, καθώς τα μπλόκα στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη αποφάσισαν να ξεκινήσουν τους αποκλεισμούς των συγκεκριμένων τελωνείων.