31 Ιανουάριος 2016, 20:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2016, 20:54

Προσφυγικό: δύο στρατόπεδα φιλοξενίας σε Σχιστό και Σίνδο

  • Προσφυγικό: δύο στρατόπεδα φιλοξενίας σε Σχιστό και Σίνδο

Αλλαγή στρατηγικής με μεγαλύτερη εμπλοκή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) στο προσφυγικό αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το Σάββατο, 30 Ιανουαρίου. Επίσης προκρίθηκε και το άνοιγμα δυο στρατοπέδων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 8.000 πρόσφυγες. Το ένα προβλέπεται να είναι στο Σχιστό και το άλλο στη Σίνδο. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση απαντά άμεσα στις πιέσεις που έχει δεχτεί όλες αυτές τις ημέρες από τους εταίρους και την Κομισιόν, για αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Από την άλλη σπεύδει να προλάβει τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και θα έχει ως αντικείμενο το προσφυγικό.

Με βάση όσα αποφασίστηκαν στην χθεσινή σύσκεψη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

  • να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά.
  • να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
  • να στελεχώσει και να λειτουργήσει κινητά μαγειρεία στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
  • να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού –άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων– με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοση καθώς και τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων. «Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαξίμου.