31 Ιανουάριος 2016, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2016, 15:09

Ολάντ: Προτίθεται να ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Ολάντ: Προτίθεται να ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Την πρόθεση του να επαναφέρει νόμο ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανακοίνωσε στις οργανώσεις της αρμενικής διασποράς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια κίνηση η οποία αναμένει να προκαλέσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Mignatiou.com

Το 2012 η Γαλλική Γερουσία είχε επίσης εγκρίνει έναν τέτοιο νόμο ο οποίος όμως ακυρώθηκε από το Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο λίγους μήνες αργότερα.

Ο νόμος αυτός που ποινικοποιούσε την άρνηση του χαρακτηρισμού ως Γενοκτονίας την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων λίγο πριν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε διχάσει και την γαλλική διανόηση, καθώς θεωρήθηκε ως πλήγμα στην ελευθερία έκφρασης. Ο Γάλλος πρόεδρος που παρέστη σε δείπνο που οργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας (CCAF) ανακοίνωσε ότι έχει αναθέσει στον Ζαν Πωλ Κόστα, πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου να προετοιμάσει το νέο νόμο.

Σε μια ουσιαστικά προεκλογική χρονιά όμως ο κ. Ολάντ εκτιμάται ότι θέλει να προσεταιρισθεί κάθε ομάδα ψηφοφόρων και οι Αρμένιοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό, κυρίως οικονομικά, λόμπι με έντονη επιρροή στη δημόσια ζωή της Γαλλίας.