31 Ιανουάριος 2016, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2016, 15:30

Δύο ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στη Θράκη

  • Δύο ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στη Θράκη

Δύο ύποπτοι τζιχαντιστές που έφεραν σουηδικά διαβατήρια και μαχαίρια στρατιωτικού τύπου με μεγάλο μήκος στις αποσκευές τους, συνελήφθησαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Ύστερα από τυχαίο έλεγχο αντρών της Ομάδας ΔΙΑΣ συνελήφθη ο φερόμενος ως τζιχαντιστής με την κωδική ονομασία «Μάξιμος» και ένας συνεργός του.

Πρόκειται για τον 29χρονο σήμερα Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, με καταγωγή από την Βοσνία και τον 20χρονο Αμέρ Αλ Χασάνι, με καταγωγή επίσης από την Βοσνία. Ο «Μάξιμος» είχε συλληφθεί το 2005 στο Σαράγεβο με πλήθος οπλισμού και ζώνη εκρηκτικών, λίγο πριν εκτελέσει τρομοκρατικό χτύπημα. Ανήκε σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα και μαζί με άλλους εκτόξευε απειλές εναντίον της Δύσης, ακόμα και εναντίον του Λευκού Οίκου. Είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα από την Μεγάλη Βρετανία πριν εντοπιστεί από τις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες και συλληφθεί, μαζί με άλλους τρεις τζιχαντιστές, μέσα στην γιάφκα του στο Σαράγεβο, με την κατηγορία ότι ετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στον Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του –καταδικάστηκε το 2007 σε 15 έτη κάθειρξη– το εξέτισε στην Σουηδία, ως Σουηδός υπήκοος και κάνοντας χρήση των ευνοϊκών εκεί νομοθετικών ρυθμίσεων, αποφυλακίστηκε το 2011. Και οι δύο άντρες πρόκειται να εξεταστούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και από κλιμάκια αντρών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί ο ρόλος τους και οι σκοποί τους, πάντα σε συνεργασία με άλλες Μυστικές Υπηρεσίες συμμαχικών χωρών.