31 Ιανουάριος 2016, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2016, 12:46

Παλλαϊκή υποδοχή του Σταυρού των Μεγαλοκομνηνών στην Πτολεμαΐδα

  • Παλλαϊκή υποδοχή του Σταυρού των Μεγαλοκομνηνών στην Πτολεμαΐδα
    Επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής η φιλαρμονική του δήμου, η χορεία των ιεροψαλτών, τα λάβαρα των τοπικών συλλόγων και οι σημαίες των σχολείων της πόλης (φωτ.: Στάθης Ταξίδης)

Με ευσέβεια και κατάνυξη χιλιάδες κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, οι οποίοι δημιούργησαν ουρές πολλών εκατοντάδων μέτρων, υποδέχτηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και μετά από 53 ολόκληρα χρόνια, το Σταυρό των Μεγαλοκομνηνών, ένα δώρο –το οποίο περιέχει μεγάλο κομμάτι Τίμιου Ξύλου– του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ του  Μεγαλοκομνηνού προς την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Με ευλάβεια κλήρος και λαός έσκυβαν κατανυκτικά το κεφάλι σε ένα από τα ιερότερα σεβάσματα και κειμήλια του γένους των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Σταυρός φυλάσσεται από το 1993 στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας. Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια η λιτανευτική πομπή, στην οποία προπορευόταν η φιλαρμονική του δήμου, η χορεία των ιεροψαλτών, τα λάβαρα των τοπικών συλλόγων, οι σημαίες των σχολείων της πόλης, τα εξαπτέρυγα και ακολουθούσαν οι ιερείς, οι διάκονοι, το ιερό κειμήλιο με το Τίμιο Ξύλο, ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Σάββας Ζαμανίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παύλος Τσότσος, κλπ., κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης. Κατά τη διάρκεια της πομπής πλήθος πιστών και από τις δυο πλευρές του δρόμου έραιναν το ιερό κειμήλιο με ροδοπέταλα.

Τον Σταυρό μετέφερε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, Νεκτάριος Χαλετζής, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Γιώργο Τανιμανίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στα προπύλαια του ναού υποδέχθηκε το ιερό κειμήλιο ο Μητροπολίτης Φλωρίνης -  Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος και ακολούθησε εσπερινός και αγρυπνία, ενώ την Κυριακή το πρωί τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το ιερό κειμήλιο τίθεται σε προσκύνημα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης μέχρι το απόγευμα σήμερα.

Η υποδοχή του Τίμιου Ξύλου εντάσσεται στο πλαίσιο  των τριήμερων εκδηλώσεων, με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και της Γιορτής των Γραμμάτων που διοργανώνουν φέτος το Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Σουρμενιτών, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στην Πτολεμαΐδα, όταν θα βραβευτούν εκατό παιδιά από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη των δημοτικών σχολείων της πόλης. Στο μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου η Πανελλήνια Ένωση Σουρμενιτών αναβίωσε το έθιμο των κολλύβων και τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των τεθνεώτων προγόνων στον Πόντο.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016