30 Ιανουάριος 2016, 20:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2016, 21:18

Παραβίαση από ρωσικό αεροσκάφος καταγγέλλει η Άγκυρα – Ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Μόσχα με «επιπτώσεις»

  • Παραβίαση από ρωσικό αεροσκάφος καταγγέλλει η Άγκυρα – Ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Μόσχα με «επιπτώσεις»
    (Φωτ. αρχείου)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις «επιπτώσεις» των «ανεύθυνων ενεργειών» της. «Η Ρωσία θα επωμιστεί τις συνέπειες εάν συνεχίσει τέτοιου είδους παραβιάσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» είπε με αφορμή την παραβίασης του εναέριου χώρου της Τουρκίας, που έγινε χθες σύμφωνα με καταγγελία της Άγκυρας.

Ένα ρωσικό μαχητικό βομβαρδιστικό SU-34 φέρεται να παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, παρά τις προειδοποιήσεις, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το περιστατικό.

«Τέτοιου είδους ανεύθυνες πράξεις δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ούτε την περιφερειακή ή παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε ο Ερντογάν και εξέφρασε την πρόθεση να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας να μεταφέρει την επιθυμία μου να συναντήσω τον κ. Πούτιν κατ' ιδίαν. Προς το παρόν δεν έχω λάβει απάντηση σχετικά με αυτό» είπε προτού αναχωρήσει για τη Λατινική Αμερική.

Κάλεσμα στη Μόσχα να «σέβεται πλήρως» τον εναέριο χώρο του απηύθυνε το ΝΑΤΟ, λίγες ώρες μετά την καταγγελία της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα «αβάσιμη προπαγάνδα» τις καταγγελίες της Άγκυρας.