30 Ιανουάριος 2016, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2016, 11:34

Γ. Αποστολίδης: Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην παρουσίαση του Εθνικού Αρχείου του Πόντου (ρεπορτάζ-φωτο)

  • Γ. Αποστολίδης: Ο Προκόπης Παυλόπουλος στην παρουσίαση του Εθνικού Αρχείου του Πόντου (ρεπορτάζ-φωτο)
    Ο πρόεδρος της ΕΛΘ Γιάννης Αποστολίδης (φωτ.: Νεκτάριος Κεκιτζόγλου)

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα παρουσιαστούν –για πρώτη φορά– σε εκδήλωση που θα διοργανώσει η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, όλα τα έγγραφα–ιερά κειμήλια του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η λέσχη για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης βρίσκεται εδώ και καιρό σε επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας για το ζήτημα και απομένει να διευθετηθούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης. «Μετά την παρουσίαση θα ξεκινήσουν η ψηφιοποίηση και η μελέτη του αρχείου, ενώ θα γίνουν και κάποιες εκδόσεις σχετικά με αυτό», είπε ο Γ. Αποστολίδης.

Οι θησαυροί του αρχείου του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου είχαν ανακαλυφθεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε κρύπτη του κτιρίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Από τότε ξεκίνησε μία επιμελής προσπάθεια συντήρησης του αρχείου από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την Ουρανία Καλογερίδου και πλέον είναι έτοιμο να παρουσιασθεί στους πολίτες. Στο μεταξύ, την καθιερωμένη Γιορτή των Γραμμάτων πραγματοποίησε για μία ακόμα χρονιά, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.


(Φωτ.: Νεκτάριος Κεκιτζόγλου)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον πατέρα Λάζαρο στο μνημείο του Πόντιου παπά και δάσκαλου, στην οδό Ερμού και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Το στεφάνι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κατέθεσε ο αντιπρόεδρός της Στάθης Παπαδόπουλος και της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης ο Γ. Αποστολίδης. Η γιορτή συνεχίστηκε στην αίθουσα της λέσχης. Στην ομιλία του ο πρόεδρός της ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη γιορτή έχει, δυστυχώς, ατονήσει και γι’ αυτό το διοικητικό συμβούλιο της λέσχης θα καταβάλλει προσπάθεια για την αναβάθμισή της.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα Θεοδόσης Κυριακίδης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θαυμαστό έργο των Τριών Ιεραρχών –τα έργα τους καλύπτουν το 1/8 της ελληνικής Πατρολογίας, όταν οι υπόλοιποι 550 πατέρες της Εκκλησίας καλύπτουν τα υπόλοιπα 7/8–, στην τιμή που τους απέδιδαν τα σχολεία του Πόντου, αλλά και γενικότερα για την Παιδεία στην αλησμόνητη πατρίδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πολλά σχολεία στον Πόντο εγκαινιάζονταν την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών.


(Φωτ: Νεκτάριος Κεκιτζόγλου)

Ακολούθησε η βράβευση 15 μαθητών (έντεκα Γυμνασίου και τέσσερις Λυκείου) που αρίστευσαν την περασμένη χρονιά. Σε κάθε έναν δόθηκαν από ένα βιβλίο (στους μαθητές του Γυμνασίου το Προσφυγικός Συνοικισμός του Ναυάρχου Βότση και σε αυτούς του Λυκείου το Ο Φρίντγιοφ Νάνσεν και το Ελληνικό Προσφυγικό Πρόβλημα 1922–1924), ένα DVD με Τα χνάρια των Αργοναυτών και πενήντα ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Gallery
Εκδηλωσεις