29 Ιανουάριος 2016, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2016, 18:17

Μνήμες προσφυγιάς τραγουδούν ο Παντελής Θαλασσινός και οι Τακίμ

Με ένα βίντεο που είναι αφιερωμένο στην Αργυρώ Μακροκάνη, που ήρθε πρόσφυγας το 1922 από τα Αλάτσατα (τουρκικά: Alaçatı) της Ερυθραίας, ο Παντελής Θαλασσινός και οι Τακίμ –10 χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία–, συστήνουν στο κοινό ένα παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι από τα Βουρλά.

«Δεν είναι αυγή να σηκωθώ» είναι ο τίτλος του τραγουδιού.

Τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ υπογράφει ο Δημήτρης Μαυροφοράκης, και η Μικρασιάτισσα πρόσφυγας στην οποία είναι αφιερωμένο είναι η γιαγιά του.

Η γιαγιά Αργυρώ ήταν βρέφος όταν η οικογένειά της έφευγε κυνηγημένη από τα Αλάτσατα. Στην πορεία τους βρίσκεται ένας έφιππος τσέτης ο οποίος βλέποντάς την αναφώνησε «τι όμορφο μωρό». Αρπάζει τη μικρή Αργυρώ από την αγκαλιά της μητέρας της και καλπάζοντας φεύγει μακριά. Για καλή τύχη όλων, τα φλουριά που είχε ράψει στα ρουχαλάκια του βρέφους η μάνα άρχισαν να κουδουνίζουν.

Ο τσέτης ξηλώνει τα ρούχα, παίρνει τα χρυσαφικά και πετά το μωρό από το άλογο. Έτσι σώθηκε η Αργυρώ.

«Σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο εγγονός της Δημήτρης σκηνοθέτησε για εμάς ένα βιντεοκλίπ για το τραγούδι που μιλάει για εκείνες της Αλατσατιανές κοπέλες», λένε οι Τακίμ.


Η Αργυρώ Μακροκάνη, βρέφος, σε μια οικογενειακή φωτογραφία 

Όπως επισημαίνουν, η αφιέρωση είναι για εκείνη «που σαν πρόσφυγας έφτασε εδώ και ομόρφυνε τον τόπο μας ευλογώντας τον με απογόνους άξιους, και μνήμες που κρατάμε ζωντανές. Μνήμες χαρούμενες για εποχές που οι άνθρωποι χαμογελούσαν και ζούσαν ειρηνικά».  

Μέρος των γυρισμάτων έγινε στον ιστορικό χώρο του του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας του Λυκείου με φορεσιές από την Ερυθραία. Χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές φωτογραφίες της οικογένειας Μακροκάνη, με την ευγενική παραχώρηση της οικογένειας Μαυροφοράκη.