30 Ιανουάριος 2016, 15:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 17:09

Ταξιδεύοντας στις αλησμόνητες πατρίδες στο βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

  • Ταξιδεύοντας στις αλησμόνητες πατρίδες στο βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Ταξιδεύοντας στις αλησμόνητες πατρίδες στο βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Ταξιδεύοντας στις αλησμόνητες πατρίδες στο βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης» (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

Από το ταβάνι κρέμονται βιβλία, στις βιτρίνες σερβίτσια τσαγιού κρατούν συντροφιά στα εξώφυλλα μέρα-νύχτα. Τα εξώφυλλα τα ίδια συνομιλούν σε διάφορες γλώσσες – ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά... Κι όλα αυτά σ' έναν φιλόξενο χώρο στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, στη συμβολή της Μαυρομιχάλη με την Καλλιδρομίου.

Ιούνιο του 1967 ο Αθηνόδωρος Τσουκάτος κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ο Πολίτης»· Ιούνιο του 2015 η νύφη του Πέπη και ο εγγονός του Δημήτρης ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας το θεματικό βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης».

Μπαίνεις μέσα και σχεδόν μυρίζεις την κανέλλα από τις πολίτικες συνταγές, νιώθεις την κάψα από τις φλόγες της Σμύρνης, ακούς το νέι, ακούς την κεμεντζέ. Κοιτάς γύρω και βλέπεις ενθύμια του Ζαππείου, χάρτες παλιούς της Πόλης, συγγραφείς και τίτλους που δύσκολα θα βρεις στα άλλα βιβλιοπωλεία – κι εδώ είναι που βοηθά η εξειδίκευση.

Κωνσταντινούπολη, Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία... Ιστορίες ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτές τις πατρίδες, που μιλούν για εκείνους τους τόπους αλλά και γι’ αυτούς που έφυγαν από κει παρά τη θέλησή τους (η εφ. Ο Πολίτης ξεκίνησε να εκδίδεται λίγα χρόνια μετά τις απελάσεις ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, για να γίνει η φωνή των κατατρεγμένων Ρωμιών της Πόλης), γι’ αυτούς που ζουν μακριά τους αλλά τις κουβαλούν ακόμα μέσα τους – κι ας είναι 3ης ή 4ης γενιάς, το τραύμα της προσφυγιάς δεν σβήνει.

Στο χώρο αυτόν οι εκδόσεις Τσουκάτου, ανέκαθεν εξειδικευμένες σ’ αυτήν τη θεματολογία, συμπλέουν με τις εκδόσεις Λέμβος και την εφ. Ο Πολίτης. Για όλα αυτά, αλλά και για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ, μίλησε στην κάμερα του pontos-news.gr ο Δημήτρης Τσουκάτος.

Χαζεύοντας τις προθήκες του βιβλιοπωλείου ανακαλύπτουμε ευχάριστες εκπλήξεις: Ο «Πολίτης» πρακτορεύεται τις σημαντικές εκδόσεις της ομάδας «Ιστός», που με έδρα την Κωνσταντινούπολη προωθεί έργα σχετικά με την πολίτικη ιστορία, τον πολιτισμό, και τον σύγχρονο αστικό βίο. Μέχρι τώρα αυτούς τους τίτλους δεν μπορούσε κανείς να τους βρει στην Ελλάδα – όπως και αυτό το λεύκωμα με τους σπάνιους χάρτες που εξέδωσε ο Δήμος της Πόλης με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Κωνσταντινούπολη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2010.

  • Την Κυριακή 31/1/2016 ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών θα βραβεύσει την εφ. Ο Πολίτης για την επί μισό αιώνα προσφορά της στους απανταχού της γης Κωνσταντινουπολίτες και τη γενέτειρα Πόλη.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Χριστίνα Κωνσταντάκη

Gallery
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ31
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
19:00
Με μια πανηγυρική πνευματική τελετή ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών γιορτάζει την έλευση του νέου...