29 Ιανουάριος 2016, 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2016, 15:31

Εκδήλωση μνήμης «Ποντιακός ανθρωπισμός και Εβραίοι» στο Πανόραμα

  • Εκδήλωση μνήμης «Ποντιακός ανθρωπισμός και Εβραίοι» στο Πανόραμα
    (Φωτ.: Πάνος Ευστρατίου)

Στιγμές ανθρωπιάς και βαθιάς συγκίνησης έζησαν οι θεατές στο γεμάτο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Πανοράματος στη διάρκεια της εκδήλωσης «Ποντιακός ανθρωπισμός και Εβραίοι», την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Εβραίοι και Πόντιοι δεν ξεχνούν τη Γενοκτονία των προγόνων τους».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος έχει αξία όχι μόνο ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα, αλλά και ως κινητήρια δύναμη στην καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Στην κοινή μοίρα Ποντίων και Εβραίων, λαών με μακραίωνο πολιτισμό και ιστορία που υπήρξαν θύματα ανηλεών διώξεων και αποτρόπαιων εγκλημάτων αναφέρθηκαν στη διάρκεια των χαιρετισμών τους ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης –ο οποίος πρότεινε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων από το Κοινοβούλιο του Ισραήλ–, και ο πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Εβραίοι και Πόντιοι έχουν μάθει να συγχωρούν ακόμη και τα πιο φρικτά εγκλήματα, αλλά παράλληλα να μην ξεχνούν τη Γενοκτονία των προγόνων τους και τα διδάγματα της ιστορίας».


(Φωτ. αρχείου)

Με δάκρυα στα μάτια και με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι θεατές στο κύριο μέρος της εκδήλωσης την Στερίνα Ταμπώχ, μια γυναίκα με εβραϊκή καταγωγή, η οποία διασώθηκε την τελευταία στιγμή από το θάνατο στα κρεματόρια του ναζισμού χάρη σε μια ποντιακή οικογένεια από τη Βέροια που την υιοθέτησε και την ανέθρεψε, όταν οι φυσικοί γονείς της έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η Ταμπώχ ή Μαρίκα Γρηγοριάδη (το όνομα από την ποντιακή οικογένεια) διηγήθηκε με συγκινητικές λεπτομέρειες τη ζωή της.

Δήλωσε περήφανη για το γεγονός ότι έμαθε να είναι και Πόντια αν και ήξερε την εβραϊκή της καταγωγή, και ευχαρίστησε τον Θεό που της έδωσε την ποντιακή οικογένεια.

Το θέμα «Ο Βησσαρίων και οι Εβραίοι. Νυρεμβέργη-Βενετία 1460-1463» ανέπτυξε από την πλευρά του ο Πόντιος συγγραφέας και κοινωνιολόγος Μιχάλης Χαραλαμπίδης. «Αν ήμουν σήμερα βουλευτής της Κνεσέτ [Βουλή του Ισραήλ], για να τιμήσω τον Βησσαρίωνα, τον ανθρωπιστή που υπερασπίστηκε τους Εβραίους στην Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή, θα έπαιρνα πρωτοβουλία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», είπε.