29 Ιανουάριος 2016, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2016, 11:47

Θεσσαλονίκη: Ογκώδης διαδήλωση αγροτών – Επεισόδια και χημικά (φωτο, βίντεο)

  • Θεσσαλονίκη: Ογκώδης διαδήλωση αγροτών – Επεισόδια και χημικά (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σωτ. Μπαρμπαρούσης)
  • Θεσσαλονίκη: Ογκώδης διαδήλωση αγροτών – Επεισόδια και χημικά (φωτο, βίντεο)
  • Θεσσαλονίκη: Ογκώδης διαδήλωση αγροτών – Επεισόδια και χημικά (φωτο, βίντεο)
  • Θεσσαλονίκη: Ογκώδης διαδήλωση αγροτών – Επεισόδια και χημικά (φωτο, βίντεο)

Από περίπου 10.000 αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς περικυκλώθηκε χθες το μεσημέρι και για αρκετές ώρες ο χώρος έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της 26ης Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Αποτέλεσμα ήταν να ματαιωθούν τα εγκαίνια, αλλά και να σημειωθούν επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων και αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες από περισσότερα από εξήντα μπλόκα όλης της χώρας, οι περισσότεροι με λεωφορεία, αλλά και κάποιοι με τα τρακτέρ τους. Η αστυνομία δεν επέτρεψε να προσεγγίσουν τα τρακτέρ τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ, κι έτσι αυτά συγκεντρώθηκαν σε κοντινό χώρο, στις οδούς Βασιλέως Γεωργίου και Γ΄ Σεπτεμβρίου· οι αγρότες έφτασαν στον εκθεσιακό χώρο πεζή.

Από νωρίς η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι, ενώ η αστυνομία είχε κλείσει με υπηρεσιακά αυτοκίνητα το χώρο έξω από το συνεδριακό κέντρο. Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 16:30, όταν ομάδα ατόμων από τους συγκεντρωμένους, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άρχισαν να πετούν προς τους αστυνομικούς κροτίδες και καπνογόνα. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών. Λίγα λεπτά αργότερα η κατάσταση προσωρινά εκτονώθηκε, και οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Μεγαλύτερα επεισόδια και μολότοφ
Τα επεισόδια πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις γύρω στις 17:30, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός δεν θα πάει στο Συνεδριακό Κέντρο κι έτσι θα ματαιωθούν τα εγκαίνια – αίτημα που είχαν θέσει από νωρίς και οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Τότε ομάδα περίπου 300 ατόμων επιτέθηκε στους αστυνομικούς, μέσα από τους χώρους της ΔΕΘ, έχοντας πάλι καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Εναντίον των αστυνομικών εκσφενδονίστηκαν κροτίδες, δακρυγόνα, μπουκάλια, πέτρες, αλλά αυτή τη φορά και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, γεγονός που προφανώς αποδεικνύει ότι μεταξύ των συγκεντρωμένων είχαν παρεισφρήσει και ομάδες αντιεξουσιαστών. 

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και τα επεισόδια κράτησαν αρκετή ώρα. Κατά τη διάρκειά τους τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, αναποδογυρίστηκαν υπηρεσιακά αυτοκίνητα της αστυνομίας και κάηκε ένα δέντρο, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν συλλήψεις ή προσαγωγές. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το Βελλίδειο γύρω στις 20:15.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μετά τη ματαίωση των εγκαινίων της 16ης Agrotica απέδωσε τα επεισόδια σε προβοκάτσια δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής και όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς, αλλά και της Ακροδεξιάς», ανέφερε ο Β. Αποστόλου.

Απηύθυνε νέο κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης