29 Ιανουάριος 2016, 13:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2016, 14:32

Στις πιο επικίνδυνες εστίες αποσταθεροποίησης η γειτονική Τουρκία

  • Στις πιο επικίνδυνες εστίες αποσταθεροποίησης η γειτονική Τουρκία
    Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η πρόσφατη έκρηξη στην πλατεία Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA)

«Ανεβάζει» την Τουρκία στην πρώτη 11άδα των χωρών που απειλούνται με κλιμάκωση των εντάσεων μέσα στο 2016 και χρήζουν της ιδιαίτερης προσοχής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις (CFR) των ΗΠΑ.

Η ομάδα των ακαδημαϊκών, αξιωματούχων και ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που συμμετείχαν στην έρευνα –η οποία ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2015– προβλέπει ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα βαθύνει το 2016 και θα ενταθούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους, υπό την πίεση και των εξελίξεων στον πόλεμο της Συρίας.

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής που εγκυμονούν τους υψηλότερους κινδύνους αποσταθεροποίησης για το 2016 η έρευνα τοποθετεί δίπλα στη Συρία, το Ιράκ, το Ισραήλ και το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Ιδιαίτερη όμως προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα συμπεράσματα που αφορούν την ΕΕ, δεδομένου ότι οι ειδικοί κατατάσσουν την πολιτική αστάθεια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προκαλείται από την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των πιο επικίνδυνων εστιών αποσταθεροποίησης για τη χρονιά που διανύουμε.

Η αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας-ΝΑΤΟ παραμένει ως θέμα που απαιτεί την προσοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά πίσω από τους προαναφερθέντες κινδύνους.

Σκοπός της ετήσιας έρευνας είναι να αναδείξει τις πιθανές περιοχές αστάθειας και να βοηθήσει στην χάραξη της αμερικανικής πολιτικής προβλέποντας κινδύνους, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.