28 Ιανουάριος 2016, 04:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2016, 22:27

Μουσικές των αλησμόνητων πατρίδων, κοπή πίτας και άλλα στιγμιότυπα από τη γιορτή των Ποντίων Φυλής (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

  • Μουσικές των αλησμόνητων πατρίδων, κοπή πίτας και άλλα στιγμιότυπα από τη γιορτή των Ποντίων Φυλής (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Μουσικές των αλησμόνητων πατρίδων, κοπή πίτας και άλλα στιγμιότυπα από τη γιορτή των Ποντίων Φυλής (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)
  • Μουσικές των αλησμόνητων πατρίδων, κοπή πίτας και άλλα στιγμιότυπα από τη γιορτή των Ποντίων Φυλής (ρεπορτάζ, φωτο, βίντεο)

«Όχι πολλά λόγια, πράξεις!» Μια φωνή από το κοινό, με αγάπη αλλά και νόημα, καθώς και χειροκροτήματα, ήταν η... τρυφερή αντίδραση στον πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φυλής «Η Τραπεζούντα», την ώρα που ενώ απεύθυνε τον χαιρετισμό του έχασε τα λόγια του.

Ένα στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας του Συλλόγου που έγινε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος
Ι. Σαββουλίδης», του ιδιόκτητου κτηρίου του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη γενική γραμματέα Δέσποινα Ιωακειμίδου, που υποδέχτηκε τους παρευρισκομένους, πριν η χορωδία του συλλόγου πάρει τη σκυτάλη για να ψάλει τα ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Χαιρέτισε τον κόσμο ο πρόεδρος Γιάννης Ευθυμιάδης, που μετά την ευλογία της πίτας από τον π. Συμεών, την έκοψε και αφιέρωσε ένα κομμάτι στα παιδιά του συλλόγου.

Παρών στην εκδήλωση και ο βουλευτής ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος παίρνοντας το δικό του κομμάτι προέτρεψε τους Πόντιους: «Να μας θυμίζετε ότι έχουμε ρίζες, καταγωγή».

Από το τμήμα χορωδίας της «Τραπεζούντας» ακούστηκαν σκοποί του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, υπό την επιμέλεια του Δαυίδ Παπαδόπουλου.

Λίγο πριν από το τέλος, ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής και υπεύθυνος της χορωδίας του συλλόγου προσκάλεσε τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Δημήτρη Καρασαββίδη που βρισκόταν στο κοινό να τραγουδήσει μαζί τους το «Την πατρίδα μ’ έχασα», πράγμα το οποίο δεν αρνήθηκε. Στη λύρα ήταν ο Βασίλης Σεμερτζίδης και στο νταούλι ο Νίκος Σιδηρόπουλος.


Χώρος από το κτήριο του σωματείου, που ανακαινίζεται

Η... μασκότ του συλλόγου, η ξεχωριστή γιαγιά Ελένη Σταυριανίδου, ήταν παρούσα στην εκδήλωση, ανάμεσα σε πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδελφών σωματείων και πολιτιστικών φορέων.

Η επίσκεψη στο σύλλογο μας εντυπωσίασε καθώς διαπιστώσαμε σημαντικές παρεμβάσεις που ομορφαίνουν τους χώρους του ιδιόκτητου κτηρίου. «Και αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα φτιαχτούν», μας είπε ο Γιώργος Γεροντίδης, ο οποίος έχει την ευθύνη για την ανακαίνιση, που πάντως χρειάζεται χρήματα.


Ο Αλέξανδρος που μας συγκίνησε τραγουδά με τη λύρα του Βασίλη

Στο τέλος της εκδήλωσης μια έκπληξη μας περίμενε στο διάδρομο του συλλόγου. Ο μικρός Αλέξανδρος Νατσαρίδης τραγούδησε «Την πατρίδα μ’ έχασα» συνοδευόμενος από τη λύρα του Βασίλη Σεμερτζίδη.

Με πρωτοβουλία του προέδρου Γιάννη Ευθυμιάδη και του Διοικητικού Συμβουλίου, ο σύλλογος προσφέρει φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των εορτών μέλη του μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε 100 άπορες οικογένειες συμβάλλοντας στον αγώνα για κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο της καθημερινής επιβίωσης.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016