28 Ιανουάριος 2016, 03:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2016, 13:05

Ημέρα Ελλάδας στη Ρωσία, με ποντιακούς χορούς (φωτο)

  • Ημέρα Ελλάδας στη Ρωσία, με ποντιακούς χορούς (φωτο)

Γεμάτη ελληνισμό ήταν η εκδήλωση που έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας στο Κέντρο Πολιτισμού στο Κριμσκ της περιφέρειας του Κράσνονταρ.

Το 2016 ως Έτος Ελλάδας-Ρωσίας είναι συμβολικής σημασίας για την περιοχή του Κριμσκ, γιατί εκεί κατοικεί μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Χορευτικά συγκροτήματα από όλες τις άκρες της Ρωσίας μαζεύτηκαν για να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με ελληνικούς και ποντιακούς χορούς. Η καλλιτεχνική ομάδα ποντιακών χορών «Πατρίδα» χόρεψε κότσαρι και άλλους γνωστούς ποντιακούς χορούς, που ξεσήκωσαν το κοινό. Παρουσιάστηκαν και δημοφιλείς ελληνικοί χοροί, όπως συρτάκι και χασάπικο, από τις χορευτικές ομάδες «Αφροδίτη» και «Ήλιος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις θετικές συνέπειες που θα έχει το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας και στις δύο χώρες αντίστοιχα. Όπως ανακοίνωσε, θα γίνουν σε εθνικό επίπεδο πάνω από 200 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 40 επίσημες.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε το Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία. Ειδικά το Κριμσκ, τα τελευταία τριάντα χρόνια του προηγούμενου αιώνα, λεγόταν “ελληνικό” γιατί διέμενε σε αυτό μεγάλος αριθμός Ελλήνων του Πόντου. Αναλάβαμε την τεράστια ευθύνη να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος των δυο κρατών με σκοπό την ενίσχυση της φιλίας και συνεργασίας τους», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μασιάδης.


Το παρών έδωσε ο πρόξενος της Κύπρου στο Κράσνονταρ Νίκος Βασιλείου (στο μέσον της φωτογραφίας)

Το παρών έδωσε και ο πρόξενος της Κύπρου στην περιφέρεια του Κράσνονταρ, Νίκος Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε «με ειλικρινή σεβασμό, την ανάγκη διατήρησης της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας».

«Με τους Έλληνες μας ενώνουν στενοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί αληθινής φιλίας. Εδώ και πολλά χρόνια συμβιώνουμε στον ίδιο τόπο, αντιμετωπίζουμε μαζί τις δυσκολίες και χτίζουμε σχέδια για το μέλλον. Διατηρείτε τα έθιμα και τις παραδόσεις σας, πάντα με σεβασμό προς τον τοπικό πολιτισμό. Και πιστέψτε με, αυτός ο σεβασμός είναι κάτι περισσότερο από αμοιβαίος» είπε η αντιδήμαρχος της περιοχής του Κριμσκ, Τατιάνα Ναντολίνσκαγια, η οποία παρέστη στην εκδήλωση.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες και οι πρόεδροι των ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτονομίας του Κράσνονταρ Βασίλης Αμανατίδης, του Νοβοροσίσκ Ανατόλι Γκούροφ, του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ, της Ανάπας Έντισον Ιγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων όλης της Περιφέρειας του Κράσνονταρ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Gallery