27 Ιανουάριος 2016, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2016, 17:20

Κομισιόν: 90 μέρες να συμμορφωθείτε αλλιώς φεύγετε από τη Σένγκεν

  • ΕΕ: Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2016

Τρεις μήνες διορία μας δίνει η Κομισιόν για να… συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της για τη φύλαξη των συνόρων μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας θέσουν εκτός της Ζώνης Σένγκεν.

Αυτό αποφάσισε το Κολέγιο των Επιτρόπων στη σημερινή του συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αμέλησε σοβαρά τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης.

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων, που σχετίζονται αφενός με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών και αφετέρου με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως είναι η Ιντερπόλ.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναγνώρισε ότι από τον Νοέμβριο και μετά έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ανέφερε επίσης ότι αν το σχέδιο της Επιτροπής εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν, τότε η Επιτροπή θα συντάξει συστάσεις προς την Ελλάδα οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός τριμήνου.

Στην αντίθετη περίπτωση, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χώρες της Ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους, ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει. Επίσης, ο Β. Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.