27 Ιανουάριος 2016, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2016, 12:58

Οι Αυστραλοί θέλουν να διώξουν τη βασίλισσα Ελισάβετ

  • Οι Αυστραλοί θέλουν να διώξουν τη βασίλισσα Ελισάβετ

Χρόνια τώρα, πολλοί Αυστραλοί ζητούν την αντικατάσταση του αρχηγού του κράτους τους, της βασίλισσας Ελισάβετ, από εκλεγμένο πρόεδρο – αίτημα που ολοένα κερδίζει έδαφος και στους κόλπους των επίσημων Αρχών των αυστραλιανών πολιτειών.

Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα του 1999, που είχε απορρίψει την αλλαγή του Συντάγματος.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ, οι πολιτικές ηγεσίες των αυστραλιανών πολιτειών στηρίζουν σχεδόν ομόφωνα τη θέση που κάνει λόγο για απομάκρυνση της χώρας από την αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, της Μεγάλης Βρετανίας.

«Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες πρωθυπουργοί και επικεφαλής υπουργοί της Αυστραλίας, πιστεύουμε ότι η κεφαλή της χώρας θα πρέπει να είναι Αυστραλός πολίτης» γράφουν στην επιστολή τους, ζητώντας να πάψει η βασίλισσα Ελισάβετ να είναι αρχηγός του κράτους τους.

«Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Αυστραλίας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού της χώρας Μάλκομ Τέρνμπουλ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν, τάσσονται υπέρ της Προεδρευομένης Δημοκρατίας» προσθέτουν. Ο μόνος που δεν υπέγραψε την επιστολή είναι ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Κόλιν Μπαρνέτ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια αλλαγή.