27 Ιανουάριος 2016, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 17:00

Παραλλαγή των Μωμόγερων από τον ΚΟΠΑ ψυχαγωγεί αλλά και καταγράφεται από την Unesco (ρεπορτάζ, φωτο)

  • Παραλλαγή των Μωμόγερων από τον ΚΟΠΑ ψυχαγωγεί αλλά και καταγράφεται από την Unesco (ρεπορτάζ, φωτο)
    (Φωτ.: Σίμος Μοσχοφίδης)

Η παραλλαγή των Μωμόγερων Η παντοδυναμία του Ντερέμπεη (Το Δικαστήριον) από το Σταυρίν της Αργυρούπολης, παρουσιάστηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ). Η παράσταση κινηματογραφήθηκε και θα παραδοθεί στο αρμόδιο τμήμα της Unesco προκειμένου να καταχωρισθεί στα αρχεία της.

Η Ελλάδα προτείνει το δρώμενο των Μωμόγερων να εγγραφεί στο Διεθνές Ευρετήριο της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή του εθίμου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, κυρίως μέσα από αρχειακό υλικό του ΚΟΠΑ. Την αναδρομή έκαναν η Ναταλία Ευφραιμίδου και ο Παναγιώτης Καραγκιώζης.

Η πρόεδρος του συλλόγου Ρούλα Ελευθεριάδου απηύθυνε χαιρετισμό και επικεντρώθηκε στο δρώμενο των Μωμόγερων, όπως και ο λαογράφος-μουσικολόγος, Παναγιώτης Μυλωνάς.

«Είναι τρομερό πώς ταξίδεψαν αυτά τα δρώμενα. Χιλιάδες χιλιόμετρα και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε στο pontos-news.gr ο Λάζος Τερζάς, για το αρχαιοελληνικό δρώμενο των Μωμόγερων, «προάγγελο της αρχαίας τραγωδίας» όπως το χαρακτήρισε.

Για τις παραδόσεις των Ποντίων μίλησε στο pontos-news.gr ο λαογράφος-μουσικολόγος Παναγιώτης Μυλωνάς.

«Στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις» προέτρεψε τους Πόντιους.

Τους κάλεσε να κρατήσουν άσβεστη την ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά, που διατηρούν χωρίς παραποιήσεις και προχειρότητες μέσα από φορείς και οργανώσεις.

Οι Μωμόγεροι βγήκαν πίσω από τον κόσμο, αιφνιδιάζοντας τους θεατές και κατευθύνθηκαν προς σκηνή παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα το λαϊκό δρώμενο (χορό και θεατρικό).

Ανάμεσα στους Μωμόγερους και ο Ιάσωνας Γκιούλτεπε, ποντιόφωνος από την περιοχή της Τόνιας Τραπεζούντας.

Ο Ιάσωνας ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές πριν από περίπου 15 χρόνια, από το χωριό Σάιρατς της Τόνιας και από τότε έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Όπως λέει ο ίδιος στο pontos-news.gr χορεύει εδώ και αρκετό καιρό στον ΚΟΠΑ και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του συλλόγου. Ο ίδιος μας εκμυστηρεύεται ότι στον Πόντο σήμερα δεν χορεύουν τους Μωμόγερους (κάποια κατάλοιπά του μόνον διασώζονται στο έθιμο του «Καλαντάρι»). Από ελληνικής πλευράς πάντως, κάποιοι ποντιακοί σύλλογοι επισκέφτηκαν την περιοχή και αναβίωσαν το δρώμενο στη γενέτειρά του.


(Φωτ.: Ηλίας Τσεραχίδης)

Ο Χαράλαμπος Καστρινόπουλος στο τραγούδι, ο Μάνος Κασανίδης στη λύρα, ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης στο αγγείο και ο Μπάμπης Καϊταλίδης στο νταούλι συνόδευσαν τους Μωμόγερους, ταξιδεύοντας τους παρευρισκόμενους στο Σταυρίν Αργυρούπολης.

Κείμενο-φωτο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ23
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
19:00
Τα Μωμογέρια με παραλλαγή  από το Σταυρίν και τη Ματσούκα της Τραπεζούντας