26 Ιανουάριος 2016, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2016, 17:29

Τουρκοκρητικοί στο Ηράκλειο Κρήτης

  • Τουρκοκρητικοί στο Ηράκλειο Κρήτης
    (Φωτ.: ekriti.gr)

Αντιπροσωπεία Τουρκοκρητικών συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στο δημαρχείο της πόλης. Οι Τουρκοκρητικοί κατέθεσαν πρόταση αδελφοποίησης εκ μέρους του Δήμου Κίου (Γκέμλικ), ενώ πρότειναν να συμμετάσχει ο Δήμος Ηρακλείου στο ετήσιο φεστιβάλ που διοργανώνει το σωματείο των Τουρκοκρητικών στο Κουσάντασι, κάθε Μάιο, τα τελευταία επτά χρόνια. Επίσης, απηύθυναν πρόσκληση στον δήμαρχο Ηρακλείου να επισκεφθεί το Κουσάντασι.

Οι Τουρκοκρητικοί εξέφρασαν την ελπίδα να έρθει η Τουρκία με την Κρήτη πιο κοντά, τουλάχιστον ως προς την ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων.

Η αντιπροσωπεία τους πρόσφερε στον δήμαρχο Ηρακλείου δώρα της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης ενώ από τη μεριά του ο δήμαρχος τούς προσέφερε το βιβλίο του Β. Ορφανού Λέξεις Τουρκικής προέλευσης στο Κρητικό ιδίωμα, εκδόσεις Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


(Φωτ.: heraklion.gr)

Στην αντιπροσωπεία των Τουρκοκρητικών συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου Τουρκοκρητικών του Κουσάντασι Γιουνούς Τσενγκέλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκοκρητικών του χωριού Μελεμές (Νέες Μελέσες) της περιοχής Μεσσήνη Τσαχίτ Αρσεβίν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουρκοκρητικών Κίου (Γκέμλικ) Αχμέτ Τσακμάκ, ο εκπρόσωπος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αϊδινίου Μεχμέτ Κιουτσούκ και ο δημοτικός Σύμβουλος Κουσάντασι Χακάν Τουρχάν. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο καθηγητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, Ηρακλειώτης Γιάννης Γιγουρτσής.