26 Ιανουάριος 2016, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Δεκέμβριος 2016, 12:22

30 χρόνια... πλέουν οι «Αργοναύτες» Κολωνίας και Περιχώρων

  • 30 χρόνια... πλέουν οι «Αργοναύτες» Κολωνίας και Περιχώρων

Ένα υπέροχο ταξίδι κάνει 30 χρόνια τώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας και Περιχώρων «Οι Αργοναύτες» στη Γερμανία, αφήνοντας το στίγμα του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Συνεκτικός κρίκος για τους Πόντιους που μετανάστευσαν ή γεννήθηκαν στη Γερμανία, ο σύλλογος γιορτάζει τα 30 με ένα διήμερο εκδηλώσεων που περιγράφουν την... αργοναυτική εκστρατεία από τον Πόντο στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Κολωνία.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:30, και με κεντρικό ομιλητή τον δρ Ελληνικής Ιστορίας, ερευνητή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα του μικρασιατικού Πόντου, Θεοδόσιο Κυριακίδη από το ΑΠΘ, «Οι Αργοναύτες» διοργανώνουν εκδήλωση όπου θα γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή του ταξιδιού από τον Πόντο στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Άλλοι ομιλητές θα περιγράψουν την οργάνωση του ελληνισμού στην Κολωνία, το πώς έφτασαν εκεί, πώς ρίζωσαν και πώς τα κατάφεραν στη φιλόξενη πόλη της Γερμανίας. Το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Καίτη Φωτιάδου θα κάνει ιστορική ανασκόπηση για το πώς γεννήθηκαν «Οι Αργοναύτες» και τη μέχρι σήμερα πορεία τους.

  

Η νεολαία του συλλόγου θα δώσει χορευτική παράσταση, με το χορευτικό της ελληνικής κοινότητας από την πλευρά του να παρουσιάζει παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Καλλιτεχνικά την εκδήλωση –η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη– θα υποστηρίξουν οι: Στάθης Πορφυρίδης, Στάθης Τσαϊρίδης, Στέργιος Ζημπιλιάδης, Κώστας Σιαμίδης, Γιώργος Ιακωβίδης, Θεολόγος Ζήκας, Βαγγέλης Σπυρίδης, Κώστας Τσιανάκας και Κώστας Τυρέκογλου.

Ένα 24ωρο αργότερα, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00, ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας και Περιχώρων έχει προγραμματίσει την ετήσια χοροεσπερίδα του. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ίδια ομάδα με την προσθήκη του Κρίστιαν Γιάλαμας. Το κόστος εισόδου στον επετειακό χορό είναι μόλις 10 ευρώ.

  • Και οι δύο δράσεις του ποντιακού συλλόγου, οι πρώτες μιας σειράς που θα υλοποιηθεί στη διάρκεια της χρονιάς, θα γίνουν στην αίθουσα Burgerhaus Quadrath (Graf-Beissel-Platz, 50127 Bergheim-Quadrath).