26 Ιανουάριος 2016, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2016, 13:53

Τζον Λόγκι Μπερντ: Ο πατέρας της τηλεόρασης έγινε doodle (βίντεο)

  • Τζον Λόγκι Μπερντ: Ο πατέρας της τηλεόρασης έγινε doodle (βίντεο)
    Ο Σκωτζέζος μηχανικός Τζον Λόγκι Μπερντ θεωρείται ο «πατέρας» της τηλεόρασης
  • Ο Τζον Λόγκι Μπερντ περιγράφει το πώς λειτουργεί η τηλεόραση

Μπορεί το τηλεκοντρόλ να είναι κάτι αυτονόητο στα περισσότερα σπίτια, και η τηλεόραση να έχει περάσει σε άλλα επίπεδα ενσωματώνοντας τις τελευταίες τεχνολογίες, ωστόσο πριν από 90 χρόνια το κοινό παρακολουθούσε με δέος τον Τζον Λόγκι Μπερντ να πραγματοποιεί τις πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Αυτόν τον Σκωτσέζο μηχανικό, τον πατέρα της τηλεόρασης, τιμά η Google με το σημερινό της doodle, με αφορμή τα πρώτα εκείνα πειράματα αναμετάδοσης εικόνας από το ένα σημείο στο άλλο.

Οι επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν μεταξύ του 1928 και του 1935 με ένα μηχανικό σύστημα σάρωσης στο οποίο οι εικόνες αποτελούνταν μόλις από 30 γραμμές, ήταν αρκετά θαμπές, και οι μικρές λεπτομέρειες δεν ήταν δυνατό να αναπαραχθούν.

90ή επέτειος της πρώτης επίδειξης της τηλεόρασης

Το ηλεκτρομηχανικό σύστημα του Τζον Λόγκι Μπερντ αποτελούνταν από μία κάμερα που βρίσκονταν πίσω από έναν περιστρεφόμενο δίσκο με οπές. Η εφεύρεση του Σκωτσέζου μηχανικού θα υιοθετηθεί το 1929 από το BBC, αλλά θα αντικατασταθεί σταδιακά, έως το 1937, από το εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικό σύστημα της Marconi Electric and Musical Industries.


Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές θα διακοπούν και θα ξαναρχίσουν αμέσως μετά, λιγότερες όμως στον αριθμό. Η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή –έστω και αν όλοι εκείνη την εποχή διαθέτουν μόνο ασπρόμαυρους δέκτες–, θα μεταδοθεί στις 25 Ιουνίου 1951, από το αμερικανικό κανάλι CBS.