26 Ιανουάριος 2016, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2016, 08:40

Η παιδική παχυσαρκία εξελίσσεται σε επιδημία στις αναπτυσσόμενες χώρες

  • Η παιδική παχυσαρκία εξελίσσεται σε επιδημία στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η παχυσαρκία των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει φθάσει σε επίπεδα που προκαλούν «συναγερμό» και μετατρέπεται σε έναν «εφιάλτη με εκρηκτικές διαστάσεις» στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική, όπου το ποσοστό τους έχει διπλασιαστεί από το 1990, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός καταγράφει, μετά από διετή έρευνα σε πάνω από 100 χώρες, ότι ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών ανέρχεται ήδη σε τουλάχιστον 41 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο και έχει υπερδιπλασιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ποιες είναι οι αιτίες της «επιδημίας» κατά τον ΠΟΥ;

  • βιολογικοί παράγοντες  
  • η ανεπαρκής πρόσβαση σε μια ισορροπημένη διατροφή
  • η μείωση της σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία
  • η έλλειψη κανονιστικών ρυθμίσεων στο εμπόριο διατροφικών προϊόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια παγκοσμίως από το 1990, από τα 31 στα 41 εκατομμύρια το 2014. Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον υπάρχουν περισσότερα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, από ό,τι στις χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Ιδιαίτερα στην Αφρική ο αριθμός των παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών σχεδόν διπλασιάστηκε, από τα 5,4 εκατομμύρια στα 10,3 το ίδιο διάστημα.

Όπως αναφέρεται στη έκθεση η Λιβύη, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία και η Μποτσουάνα έχουν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών στην Αφρική. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η επιδημία παχυσαρκίας δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στις δαπάνες στον τομέα της Υγείας σε όλο τον κόσμο. Προτρέπει τέλος τις κυβερνήσεις να προωθούν την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και το υγιές σχολικό περιβάλλον.