26 Ιανουάριος 2016, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2016, 08:39

Frontex: Σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα

  • Frontex: Σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα

Έναν απρόσμενο σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στο πρόσωπο της εκπροσώπου της Frontex  Εύας Μονκιούρ, στο θέμα των συνοριακών ελέγχων εντός Σέγκεν , την ώρα που οι 28 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στο άτυπο Συμβούλιο που έγινε στο Άμστερνταμ συμφωνούσαν να εξεταστεί η παράτασή τους για δυο χρόνια! 

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Εύα Μονκιούρ υποστήριξε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, ορισμένα από τα οποία είναι ακατοίκητα και βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:  «δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε φράχτη». Η εκπρόσωπος της Frontex ανέδειξε και τις ευθύνες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «μόνο εκείνοι που περισυλλέγονται από τους Τούρκους οδηγούνται στην Τουρκία».

Την ίδια ώρα επιλεκτικό πάγωμα της Σένγκεν για δυο χρόνια αποφάσιζαν  οι 28 υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στον Ολλανδό υπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης  —η χώρα του προεδρεύει στην ΕΕ—  να προετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών μέτρων που μέχρι τώρα μπορούσαν να επιβληθούν μόνο για έξι μήνες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολλανδού υφυπουργού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Κλάας Ντάικχοφ, που ακολούθησαν την άτυπη σύνοδο στο Άμστερνταμ, η απόφαση αυτή ελήφθη διότι  δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη «μείωση» των αριθμών των προσφύγων.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί σε χώρες όπως η Γερμανία, η οποία έχει την άδεια της ΕΕ για την ανάσχεση της κυκλοφορίας σε ορισμένα συνοριακά περάσματα μέχρι το Μάιο, να συνεχίσει τους ελέγχους για επιπλέον 18 μήνες.

 Η Δανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Νορβηγία η οποία είναι εκτός ΕΕ αλλά μετέχει στη Σένγνκεν, συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των χωρών που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τους ελέγχους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη  θέση της Ελλάδας.