26 Ιανουάριος 2016, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2016, 08:23

Αμετακίνητοι οι αγρότες, συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των μπλόκων

  • Κινητοποιήσεις των αγροτών στα Τέμπη

Ρυθμούς σκληρού ροκ απέναντι στην κυβέρνηση επιλέγουν οι αγρότες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μείνουν στα μπλόκα την ώρα που στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και άλλες τάξεις παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων. Οι δύο δίωροι αποκλεισμοί της Δευτέρας θεωρούνται… πρόγευση, καθώς νέα μπλόκα δημιουργούνται, άλλα συνενώνονται, και στην πλειοψηφία τους ενισχύονται.

Εκτός από τις πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί –μεταξύ άλλων– στην Πελοπόννησο, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στην Κρήτη, στην Εύβοια, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στη Νάξο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες προχώρησαν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό. Μπλοκαρισμένος από τις 20 Ιανουαρίου είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια.


Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ορεινή στο μπλόκο του Προμαχώνα

Στις 12:00 συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι από 33 μπλόκα. Αν και πολλοί αγρότες κρατούν μετριοπαθή στάση, εντούτοις δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις. Διαφορετική είναι η εικόνα στο μπλόκο της Νίκαιας. Εκεί οι αγρότες, που θεωρούνται πιο… σκληροπυρηνικοί, πραγματοποιούν ξεχωριστή συνεδρίαση στη 1:00 μ.μ., από την οποία αναμένεται να προκύψουν ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, που δεν είναι τίποτε άλλο από αποκλεισμούς δρόμων.

Στο μεταξύ οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, στις 10:00 θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, ένα από τα σημαντικά ραντεβού που δίνουν οι αγρότες είναι την ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.