25 Ιανουάριος 2016, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2016, 20:29

Οι στόχοι του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερώτας» για τη νέα χρονιά

  • Οι στόχοι του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερώτας» για τη νέα χρονιά

Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να επανδρωθεί με μοναχούς η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας, και η συνέχιση των δραστηριοτήτων του σωματείου και του ερευνητικού του κέντρου, είναι οι βασικοί στόχοι του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», όπως αυτοί τέθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευσή του από τον πρόεδρο του σωματείου, Αριστείδη Κυριακίδη.

Η Γενική Συνέλευση έγινε την Κυριακή στην αίθουσα του σωματείου στη Θεσσαλονίκη, μετά την κοπή της βασιλόπιτας και πρόγραμμα με παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια του Πόντου.

Από τη Συνέλευση προέκυψε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη διαμόρφωση του χώρου και την οικοδόμηση των νέων εγκαταστάσεων στο χώρο της μονής, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για εγγραφές νέων μελών στο σωματείο. Επιπλέον, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το σωματείο να αποκτήσει και πάλι οικονομική ευρωστία και να μπορεί να αντεπεξέρχεται χωρίς προβλήματα στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

Αναφορικά με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για το 2015, έτος που το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» συμπλήρωσε 50 χρόνια από την ίδρυσή του, προγραμματίζονται: έκδοση μουσικού δίσκου σε συνεργασία με τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, έκθεση ζωγραφικής που θα γίνει τον Μάιο σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και μεγάλη κειμηλιακή έκθεση στην οποία θα ξεδιπλωθεί η ιστορία της μονής και ο πλούτος της σε κειμήλια.

Ερευνητικό κέντρο
Όσον αφορά την ταξινόμηση του αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, οπτικοακουστικά και
ηχητικά ντοκουμέντα, έγγραφα κτλ.) και της βιβλιοθήκης του ερευνητικού κέντρου του σωματείου, καταβάλλεται προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της και την ψηφιοποίηση σημαντικού
μέρους της.

Το ερευνητικό κέντρο διοργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών, τον Οκτώβριο του 2016,
σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής και το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Παράλληλα, έχει προχωρήσει η συνεργασία με την καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Ελένη Γαβρά για το σχεδιασμό του χώρου όπου θα αναπτυχθούν τα διάφορα κτίσματα, εντός των εκτάσεων της μονής, τα οποία θα σχεδιαστούν σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του Πόντου. Ο φάκελος έχει κατατεθεί και προχωρά η σχετική μελέτη. Επίσης έχουν γίνει διερευνητικές συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για συνεργασία στους χώρους της ιεράς μονής, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί θερινά σχολεία (summer schools).

Πριν από τη Γενική Συνέλευση τα μέλη του σωματείου έκοψαν τη βασιλόπιτά τους και αντάλλαξαν ευχές για την καινούρια χρονιά. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Καλλιτεχνικού Χορευτικού Ομίλου «Πύρριχος», η οποία απέδωσε παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια του Πόντου. Προβλήθηκε επίσης η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα του Πόντου του αρχιτέκτονα Βλαδίμηρου Νεφίδη, στον οποίο αποδόθηκε τιμητική διάκριση για το συγκεκριμένο έργο του.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ24
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016
12:00
Θα ακολουθήσει η ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση του σωματείου.