25 Ιανουάριος 2016, 16:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2016, 16:32

Βελτιωμένες προτάσεις Τσίπρα για το Ασφαλιστικό – Αλλαγές σε μπλοκάκια, εισφορές

 • Βελτιωμένες προτάσεις Τσίπρα για το Ασφαλιστικό – Αλλαγές σε μπλοκάκια, εισφορές
  Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους προέδρους του ΤΕΕ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους, και αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους προέδρους των επιστημονικών φορέων. Ο Αλέξης Τσίπρας –που παίρνει πάνω του το ρόλο του κυματοθραύστη των αντιδράσεων–, εξέφρασε τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατό τους νεότερους καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παρών στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του «κινήματος της γραβάτας» (όπως έγιναν γνωστοί εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων), ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους του ΤΕΕ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Ακόμα, τους ζήτησε να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς, και ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Η κυβέρνηση προτείνει τέσσερις αλλαγές στο Ασφαλιστικό:

 1. Για τους νέους επιστήμονες: 
   Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ αντί για τα 586 ευρώ. 
   Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%. 
   Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%.
 2. Για τους άνεργους: 
   Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος. 
   Οικονομική ενίσχυση μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
 3. Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. 
 4. Για την προστασία των αδύναμων: 
   Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις. 
   Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.