25 Ιανουάριος 2016, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απρίλιος 2016, 14:12

Μαθητές στο Κράσνονταρ της Ρωσίας γνωρίζουν την Ελλάδα (φωτο)

  • Μαθητές στο Κράσνονταρ της Ρωσίας γνωρίζουν την Ελλάδα (φωτο)

«Γνωρίστε την Ελλάδα»! Αυτό ήταν το μήνυμα και ο τίτλος ημερίδας που διοργάνωσε ο Εθνοπολιτιστικός Σύλλογος των Ελλήνων του Γκελεντζίκ για τους μαθητές ενός σχολείου στο Κράσνονταρ της Ρωσίας.

Ήταν η πρώτη σειράς εκδηλώσεων που θα γίνουν στα σχολεία του Γκελεντζίκ, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού· αφορμή η ανακήρυξη του 2016 σε Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με μια εισήγηση για το πώς η ελληνική γλώσσα, χωρίς να έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό, έχει διεισδύσει στην καθημερινή ζωή της Ρωσίας. Πολλοί από τους μαθητές έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι οι ονομασίες των σχολικών μαθημάτων, όπως της φυσικής και των μαθηματικών, αλλά και με το ότι πολλές καθημερινές λέξεις έχουν ελληνικές ρίζες.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την ελληνική μυθολογία και για τα ήθη και έθιμα της αρχαίας Ελλάδας, που εντυπωσίασε πολλούς και διέγειρε ερωτήματα. Ακόμα και οι πιο απρόθυμοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επιδείξουν τις γνώσεις τους απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε για την αρχαία Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις ήταν του τύπου: «Πώς ονομαζόταν το βουνό στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικούσαν οι θεοί της ελληνικής μυθολογίας;» ή «Τι φύτρωνε στο κεφάλι μιας θεότητας που μπορούσε να μετατρέπει σε πέτρα όποιον την αντίκριζε;».

Την απάντηση στα ερωτήματα αναζητούσαν με ζήλο οι μαθητές, γιατί σε όποιον απαντούσε σωστά έδιναν δώρο CD με ελληνική μουσική!

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια. Έλαβαν μέρος το λαϊκό παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού χορού «Ελπίδα» (πρόεδρος ο Νίκος Κουρλάχοφ) και η καλλιτεχνική ομάδα «Αγκαλίτσα» του Κέντρου Πολιτισμού, Τεχνών και Αναψυχής του Γκελεντζίκ (πρόεδρος η Σοφία Γεωργιάδη). Συμμετείχε επίσης ο μαέστρος Βαλέριος Ηλιόπουλος, καθώς και ο μαθητής της 7ης τάξης Μαξίμ Μάσλοφ, ο οποίος καλωσόρισε τους θεατές με ένα ελληνικό ποίημα.

Ο Εθνοπολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων του Γκελεντζίκ ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην προετοιμασία και την οργάνωση της εκδήλωσης.

Gallery