25 Ιανουάριος 2016, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2016, 12:15

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Δίωροι αποκλεισμοί δρόμων, τελωνείων

  • Μπλόκο αγροτών στη Χρυσούπολη Καβάλας

Με δύο δίωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων (12:00 με 14:00 και 19:00 με 20:00) κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων στην Κοιλάδα.

Εν αναμονή και της πανελλαδικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις.

«Να αναλογιστούν τι τους περιμένει αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία», σημείωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Αν και πολλοί αγρότες τηρούν μετριοπαθή στάση περιμένοντας τη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης, εντούτοις σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών και της Εγνατίας στήνονται νέα μπλόκα. Μαζί με τα τρακτέρ που υπάρχουν παρατεταγμένα στα τελωνεία, υπολογίζονται γύρω στα 8.000.

Ξεχωριστή σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Καρδίτσα, την οποία συγκαλεί το «σκληροπυρηνικό» μπλόκο της Νίκαιας.

«Είμαστε πανέτοιμοι να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας και να μείνουμε στους δρόμους για όσο χρειαστεί, αφού δεν έχουμε που να πάμε», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τερζής, αγροτοσυνδικαλιστής του νομού Κιλκίς.


Αγρότες από τα Φάρσαλα ενισχύουν το μπλόκο της Νίκαιας

Για συνολικά τέσσερις ώρες σήμερα θα μείνει κλειστή η Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε τρία στρατηγικά σημεία: στα Τέμπη, στις Μικροθήβες και στη Νίκαια. Ειδικά για το τελευταίο μπλόκο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη», Απόστολος Θωμόπουλος, δηλώνει ότι η προσέλευση αγροτών από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. «Είναι ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί ποτέ σε αγροτική κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.


Το μπλόκο στον Προμαχώνα από ψηλά

Εξίσου ισχυρό είναι και το μπλόκο που έχει στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων – όπου επίσης θα πραγματοποιηθεί ο τετράωρος συμβολικός αποκλεισμός. Στο συγκεκριμένο σημείο εκτός από 600 τρακτέρ βρίσκονται και 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία. Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ συμβολικά –για όχι περισσότερο από μισή ώρα τη φορά– θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριες οδοί.

Περισσότερα από 1.600 τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα μπλόκο που ενισχύεται διαρκώς.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως σήμερα θα οριστικοποιηθεί αν θα προσχωρήσουν σε επ’ αόριστο κλείσιμο του τελωνείου. Τρακτέρ με… αναμμένες μηχανές περιμένουν στα τελωνεία της Δοϊράνης, των Ευζώνων και της Κρυσταλλοπηγής.


Διαδραστικός χάρτης με τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα