24 Ιανουάριος 2016, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2016, 21:12

Ντεμιρτάς και Γιουκσεκντάγ επανεξελέγησαν στην ηγεσία του HDP

  • Ντεμιρτάς και Γιουκσεκντάγ επανεξελέγησαν στην ηγεσία του HDP

Οι ηγέτες του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) επανεξελέγησαν την Κυριακή από το συνέδριο του φιλοκουρδικού κόμματος που διεξήχθη στην Άγκυρα. Η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς επανεξελέγησαν ομόφωνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του HDP. Το κόμμα έχει δύο προέδρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα, σε ένδειξη ισονομίας των φύλων.

Ο Ντεμιρτάς, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται χαρισματικός ηγέτης και πολλοί πιστεύουν ότι σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εκλογική επιτυχία του κόμματος, που πέρσι εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Η Γιουκσεντάγ και ο Ντεμιρτάς εκφώνησαν τις ομιλίες τους στο συνέδριο με φόντο την τουρκική σημαία, το σύνθημα «Κοινή πατρίδα, ίδια υπηκοότητα» και ένα πορτρέτο του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK.

Ο Ντεμιρτάς κατήγγειλε την καταστολή στα νοτιοανατολικά της χώρας, στις περιοχές που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους και όπου ο στρατός υποστηρίζει ότι έχει εξοντώσει εκατοντάδες «τρομοκράτες». Το HDP όμως κατηγορεί τις ένοπλες δυνάμεις ότι σκοτώνουν πολίτες.