24 Ιανουάριος 2016, 13:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2016, 13:15

Στο έλεος της χιονοθύελλας Τζόνας Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη

  • Στο έλεος της χιονοθύελλας Τζόνας Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
    Αγνώριστη ήταν χθες η πολυσύχναστη κρεμαστή γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / John Taggart)

Η χιονοθύελλα Τζόνας εξακολουθεί να σαρώνει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Έχει παραλύσει η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες Πολιτείες κυρίως σε τροχαία που προκλήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Snowzilla» τη βάφτισαν οι Αμερικάνοι, από τη λέξη snow που σημαίνει χιόνι, και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Gondzilla, για να περιγράψουν το μέγεθός της.

Όχι άδικα, αφού η χιονοθύελλα Τζόνας έχει καταγράψει ήδη κάποια ρεκόρ: Η χιονόπτωση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον φαίνεται να είναι η δεύτερη ισχυρότερη στην ιστορία τους.


Ρεκόρ χιονόπτωσης καταγράφηκε χθες στη Νέα Υόρκη  (φωτ.: EPA / John Taggart)

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων 10 Πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα το πρωί.

Η πόλη νέκρωσε. Όλα τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ έμειναν χθες κλειστά. Μόνο λίγοι τολμηροί βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν σκι στο Σέντραλ Παρκ. Άλλοι περιμένουν εναγωνίως να δουν αν η Snowgilla θα επηρεάσει το αυριανό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ. Στην Ουάσινγκτον η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. Περισσότερες από 5.100 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Σάββατο, στις ΗΠΑ και άλλες 3.300 σήμερα.