24 Ιανουάριος 2016, 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2016, 10:56

Τη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της Αυστραλίας γιορτάζουν σήμερα στη Μελβούρνη

  •  Τη συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της Αυστραλίας γιορτάζουν σήμερα στη Μελβούρνη

Ενεργή και πολύχρωμη συμμετοχή θα έχουν και φέτος όπως κάθε χρόνο οι Έλληνες της Αυστραλίας στον εορτασμό της εθνικής επετείου της χώρας που είναι αφιερωμένη στην άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων, τον Ιανουάριο του 1788.

Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης βάζει τη δική της σφραγίδα στη γιορτή, με εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα –δύο ημέρες πριν από τον επίσημο εορτασμό της επετείου– στο Coburg Park Lake.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι (ανάμεσά τους θα είναι εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών) αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που κατά κύριο λόγο είναι αφιερωμένες στην καθοριστική συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πολυπολιτισμικής Αυστραλίας. Όπως κάθε χρόνο περιλαμβάνουν πλούσιο πρόγραμμα ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία στις 27 Αυγούστου του 1829. Ήταν επτά Υδραίοι ναυτικοί, οι Αντώνιος Μανώλης, Δαμιανός Νίνης, Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Στρόμπολης, Γεώργιος Λαρίτσος και Νικόλαος Παπανδρέας. Όλοι τους μέλη του πληρώματος της σκούνας «Ηρακλής», που είχαν καταδικασθεί για πειρατεία από Αγγλικό Ναυτοδικείο το 1827 και στάλθηκαν στην Αυστραλία με ισόβια εξορία.