23 Ιανουάριος 2016, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2016, 18:46

Μετέωρες οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

  • Μετέωρες οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος του βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου, για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο στην εισαγωγή οπωροκηπευτικών που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία.

«Ομιχλώδες φαίνεται να παραμένει το τοπίο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία»,  σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ  Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη σε σχετική ερώτησή του.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, συνεχίζουν να υφίστανται οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, προς ζημία των Ελλήνων αγροτών». Η κυβέρνηση από την πλευρά της δια του Μάρκου Μπόλαρη εμφανίζεται καθησυχαστική τονίζοντας ότι έως τα τέλη Ιουνίου 2016 θα βρίσκεται σε ισχύ ο Καν.(EE) 1369/2015, ο οποίος προβλέπει για τη χώρα μας τις μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύναται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Ο Μάρκος Μπόλαρης τονίζει απαντώντας στην ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε πιθανότητα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο των ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επικαλούμενος τη συνάντηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Arkady Dvorkovich και τον υφυπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 20 Νοεμβρίου 2015, υποστηρίζει ότι η ρωσική πλευρά θα κάνει στο άμεσο μέλλον πιο συγκεκριμένη την πρότασή της για έναν μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους, είτε από ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς ρωσικές. Με το μηχανισμό αυτό θα επιτρεπόταν η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο.


Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης

Παράλληλα σημειώνει ότι η ρωσική πλευρά αναμένει να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων που βρίσκονται υπό περιορισμό και, συνεπώς, να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα.

Η ρωσική πλευρά, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προσβλέπει επίσης στο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των ρωσικών υπηρεσιών, ώστε, μόλις τελειώσει το εμπάργκο να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων. Το ΥΠΑΑΤ απορρίπτει επίσης τον ισχυρισμό περί προνομιακής μεταχείρισης των εισαγομένων στην ΕΕ τουρκικών φρούτων και λαχανικών. Για το θέμα αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζει στην ανακοίνωσή του: «Μακάρι να μην υπάρχει ειλημμένη συμφωνία για προνομιακή μεταχείριση τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ».