23 Ιανουάριος 2016, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2016, 15:34

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ρώσο ποιητή Βλαντίμιρ Βισότσκι

  • Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ρώσο ποιητή Βλαντίμιρ Βισότσκι
    Πορτραίτο του Ρώσου ποιητή Βλαντίμιρ Βισότσκι σε δρόμο της Μόσχας που φέρει το όνομά του (φωτ.: EPA/Maxim Shipenkov)

Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου Ρώσου ποιητή, ηθοποιού και μουσικού Βλαντίμιρ Βισότσκι θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, στις 19:00. 

Στη μουσικοποιητική βραδιά που έχει τίτλο «Ο Ρώσος ποιητής-βάρδος "που δεν γύρισε από την μάχη"» θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Σοϊλεμεζίδη «Βλαντίμιρ Βισότσκι. Τραγούδια και ποιήματα».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Σοϊλεμεζίδης, οι τραγουδίστριες Μήδεια Χουρσουλίδου και Ελένη Σαβουλίδου, ο ιστορικός Παναγιώτης Τσατσανίδης, ο γιατρός Οδυσσέας Σαπλαχίδης, η πιανίστα Ναταλία Βολόντινα, ο ζωγράφος Διονύσιος Κιλιγκαρίδης και η δημοσιογράφος Σοφία Προκοπίδου.


To Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (φωτ.: Βαφοπούλειο/facebook)

Ο Βισότσκι πέθανε στις 25 Ιουλίου 1980. Ήταν και παραμένει εξαιρετικά αγαπητός στους Ρώσους. Τα τραγούδια του μιλούσαν για τον πόλεμο, τον αθλητισμό, την ιατρική, τη διεθνή κατάσταση, την επιστημονική φαντασία, τον αλκοολισμό, την ιστορία, τα ταξίδια, τη θρησκεία και πολλά άλλα.

Το στιλ του Βισότσκι έχει τις ρίζες του στα παραδοσιακά ρωσικά νοσταλγικά, στα τσιγγάνικα, στα τραγούδια του δρόμου και της «αλητείας». Ορισμένα θυμίζουν το γαλλικό chanson, όπως τον Ζορζ Μπρασένς.