23 Ιανουάριος 2016, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2017, 17:03

Λύση στο ζήτημα των ενοικίων των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ – Πλήρες ρεπορτάζ

  • Λύση στο ζήτημα των ενοικίων των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ – Πλήρες ρεπορτάζ
    Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση του προγράμματος επιδότησης ενοικίων

Μετά από πιέσεις, κυρίως από τον Αναπτυξιακό, Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Παλιννοστούντων και Μη «Αργώ», το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έρχεται να δώσει λύση στις 291 οικογένειες από την πρώην ΕΣΣΔ που αγωνιούσαν για το αν μέσα στο 2016 θα συνέχιζαν να μένουν στα σπίτια τους.

Με έγγραφό του, με αριθμό πρωτοκόλλου 755/2006, το υπουργείο δίνει το πράσινο φως ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίων για τους παλιννοστούντες ομογενείς.

Αν και επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004 και –παρότι συνεχίζεται– τα 12 χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για το σκοπό που αρχικά εξυπηρετούσε, θα δοθεί η παράταση που όλοι ζητούσαν. Κι αυτό γιατί λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κρίση και η ανάγκη στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του pontos-news.gr, στο ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2015 και με το οποίο δινόταν παράταση στο πρόγραμμα για το… 2015, την τελευταία στιγμή αφαιρέθηκε μία πρόταση που προέβλεπε ότι το προηγούμενο έτος θα ήταν και το τελευταίο. Οι 290 από τους δικαιούχους κατοικούν στους νομούς Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, και μία οικογένεια μένει στο νομό Αττικής.

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κοινοποιήθηκε και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Αττικής, οι οποίες είναι υπεύθυνες να ενημερώσουν άμεσα τόσο τους δικαιούχους όσο και τους εκμισθωτές των ακινήτων.

Άλλωστε, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να υπογραφούν συμβόλαια μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του δικαιούχου.

Πάντως, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, ενώ το παρών θα δώσουν και βουλευτές.

Gallery