22 Ιανουάριος 2016, 13:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2016, 13:47

Στην Εύξεινο Λέσχης Κοζάνης συζητήθηκε η ενότητα του ποντιακού χώρου – Όλα όσα ειπώθηκαν

  • Στην Εύξεινο Λέσχης Κοζάνης συζητήθηκε η ενότητα του ποντιακού χώρου – Όλα όσα ειπώθηκαν

Καλεσμένοι ήταν άνθρωποι του ποντιακού χώρου οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των οργανώσεων των Ποντίων, αλλά και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον ποντιακό πολιτισμό. Παρά το χιονιά και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε την Κυριακή στην Κοζάνη, οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Κώστα Σανίδη και έδωσαν το παρών σε μια συζήτηση για την ενότητα του ποντιακού χώρου.

Ο πρόεδρος του σωματείου, αφού τους ξενάγησε στο ιδιόκτητο κτήριο-στολίδι, τους εξήγησε και διά ζώσης ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο να ενδυναμώσει τον ποντιακό χώρο «γιατί πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά», όπως είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης ήταν από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της ΠΟΕ, και ότι οι κινήσεις ενότητας που γίνονται έχουν στόχο να βάλουν ένα λιθαράκι στην ενίσχυση του ποντιακού χώρου, και όχι στην αποδυνάμωση της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι δείχνει πως οι Πόντιοι μπορούν να συζητούν, και στη συνέχεια τους προβληματισμούς αυτούς να τους μεταφέρουν στα όργανα του οργανωμένου ποντιακού χώρου.


Στιγμιότυπο από την παρέμβαση Φαχαντίδη (φωτ.: efxinospontos.gr)

«Πρέπει να καίει η φωτιά που ανάψαμε, αλλά δεν πρέπει ούτε να καούμε, ούτε να κρυώσουμε», είπε χαρακτηριστικά στη σύντομη ομιλία του ο Παντελής Καραλευτέρης από την Πτολεμαΐδα. Εξήγησε ότι επιβάλλεται να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους προκειμένου να πάνε τις οργανώσεις ένα βήμα πιο μπροστά, και δήλωσε: «Η ενότητα είναι το εργαλείο και πρέπει να το πάρουμε στα χέρια μας».

Η Ελένη Ταϊγανίδου, η οποία ταξίδεψε στην Κοζάνη από την Αθήνα, στην ομιλία της κάλεσε όλους τους διοικούντες να καταθέσουν τις σκέψεις τους, να υπερβούν και να παραμερίσουν εαυτούς όπου και όσο χρειάζεται, προκειμένου να καμφθούν οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις. Ζήτησε, ακόμα, η συνάντηση της Κοζάνης να αποτελέσει αφετηρία για την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου για την ανάκτηση της συνοχής και της αξιοπιστίας.


Θεοδόσης Κυριακίδης και Ελένη Ταϊγανίδου (φωτ.: efxinospontos.gr)

Στην παρέμβασή του ο Θεοδόσης Κυριακίδης (θεολόγος, διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα), ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές πρέπει να είναι αυτονόητες και όχι το ζητούμενο, «γιατί στον ποντιακό χώρο δεν μάθαμε να συζητάμε». Όπως είπε, εκτός από την ενότητα του χώρου «σημαντικό είναι να μπορούμε να στοχαστούμε για το ποια είναι η στρατηγική μας για τα επόμενα δέκα χρόνια, πού θέλουμε να φτάσουμε τον ποντιακό χώρο. Και μόνο που συμμετέχουμε όλοι μας σε ποντιακά σωματεία είναι μια πολιτική πράξη».

Η Ελένη Βασιλειάδου, ταμίας της ΠΟΕ, τόνισε πως είναι θετικό που οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο των οργανώσεων και μη, συζητούν.

«Ο οργανωμένος ποντιακός χώρος και κυρίως η ΠΟΕ, η οποία είναι η μεγαλύτερη οργάνωση που δημιουργήθηκε από τα κάτω από τα ίδια τα σωματεία, είναι ο χώρος όπου μπορεί να αναπτυχθεί αυτός ο προβληματισμός», σημείωσε. Τόνισε δε ότι αν γίνονται λάθη, αυτά μπορούν να διορθωθούν μόνο μέσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων.

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε γνήσιο ποντιακό γλέντι με τον λυράρη Χρήστο Τσενεκίδη και τον τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, ενώ τραγούδησαν επίσης η Ελένη Βασιλειάδου και ο Λευτέρης Κοκκινίδης.