16 Αύγουστος 2013, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:13

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Θάσο

  • Στις φλόγες εργοστάσιο ξυλείας στον Ωρωπό

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Θάσο, Αχαΐα, Αμφιλοχία και Κατσιμίδι Αττικής.

Στο νησί της Θάσου επιχειρούν από το μεσημέρι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι στιγμής καίει ανεξέλεγκτα ορεινή δασική έκταση στην περιοχή Καλλιράχη.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη και οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά "ξέφυγε" από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τεθεί η πυρκαγιά, αρχικά, υπό μερικό έλεγχο, καθώς ανάλογα με τον φορά των ανέμων μπορεί άμεσα να κινδυνέψουν η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια.

Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψης νερού στη δασική περιοχή.

Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Κατσιμίδι Αττικής, νότια της Ιπποκράτιου Πολιτείας.Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και δεν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή.Για την κατάσβεση επιχειρούν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα φωτιά εκδηλώθηκε στην Αμφιλοχία σε χαράδρα στα Μαλατέικο Βάλτου. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη και στην περιοχή Μπάλα του νομού Αχαΐας. Από το πρωί στο σημείο επιχειρούν 3 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο ενώ επί τόπου βρίσκονται 16 οχήματα με 35 άνδρες καθώς και 23 πεζοπόρα τμήματα.

Yπό έλεγχο 2 μέτωπα

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Κυνουρία. Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση εθελοντών αγροτών της περιοχής με γεωργικά μηχανήματα, παρά τον δυνατό αέρα που φυσά στην περιοχή, πρόλαβαν κι έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, η οποία όμως έκαψε και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η φωτιά ελέγχθηκε λίγο πριν αρχίσει να απειλεί εκτεταμένες καλλιέργειες και σπίτια. Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπύρωσης, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.

Πάντως, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιβανάτες Φθιώτιδας. Στο σημείο επιχειρούν ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής ώστε να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Πηγή: madata.gr