22 Ιανουάριος 2016, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2016, 08:49

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία δεν είναι χωροφύλακας

  • Σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
    (Φωτ. Αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαφοροποιείται από τους σκληρούς της Ιεραρχίας. Με αφορμή το θέμα της καύσης των νεκρών ο Ιερώνυμος τόνισε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην επιλογή και την ευθύνη των πράξεων του, ενώ ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία, δεν επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή της, «με τον βούρδουλα ή τη βία».

Όπως επισήμανε «πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η Εκκλησία, δεν είναι χωροφύλακας, είναι πατέρας, είναι η μάνα, έχει ένα τρόπο ζωής, παράδοση, διδασκαλία, λέει αυτό είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει χωροφύλακας και να πάρει το βούρδουλα και με την βία να φέρει, να επιβάλει κάτι, γιατί είναι έξω από την διδασκαλία της. Ο ίδιος ο Χριστός μας είπε όποιος θέλει να έρθει κοντά μου, ας έρθει».

Ο Αρχιεπίσκοπος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται τόνισε κατηγορηματικά, πως δεν είναι επιθυμητό να γίνει «ανάμειξη» αποτεφρωτηρίων και χριστιανικών κοιμητηρίων.

Παράλληλα, προέτρεψε τους δημάρχους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε λειτουργία αποτεφρωτηρίων, να αναζητήσουν άλλες εκτάσεις και χωράφια μακριά από τα κοιμητήρια.