22 Ιανουάριος 2016, 08:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2016, 14:05

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για HPV σε 12.000 γυναίκες απομακρυσμένων περιοχών

  • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για HPV σε 12.000 γυναίκες απομακρυσμένων περιοχών

Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, θα υποβληθούν 12.000 γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης «Greco self», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αυτολήψη είναι μια εναλλακτική μέθοδος ελέγχου και αφορά τη λήψη του δείγματος (δηλαδή τη συλλογή κολποτραχηλικού υλικού) από την ίδια τη γυναίκα.

To δείγμα, συλλεγόμενο με απλή συσκευή ή στειλεό από τη γυναίκα, είναι εύκολο να αποσταλεί στο εργαστήριο για να εξεταστεί όσον αφορά την παρουσία των καρκινογόνων τύπων του HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). «H μέθοδος της αυτολήψης απεδείχθη με πολλές διεθνείς μελέτες ότι ελάχιστα υπολείπεται σε αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα από τη μέθοδο με λήψη του δείγματος από τον ιατρό ή την μαία», υποστήριξε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 24 έως 30 Ιανουαρίου).

Ο Θ. Αγοραστός πρόσθεσε ότι μελέτες που έγιναν σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύουν την υπεροχή της νέας προληπτικής μεθόδου HPV test, έναντι του τεστ Παπανικολάου.

Όμως παρά την ύπαρξη προληπτικών μεθόδων και εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκδηλώνονται 470.000 νέες περιπτώσεις με HPV παγκοσμίως. Στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους 250 γυναίκες κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το δυσάρεστο γεγονός θα μπορούσε να προληφθεί 100%, εάν αυτές οι γυναίκες έκαναν προληπτικό έλεγχο ή είχαν εμβολιαστεί κατά του ιού, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.