16 Αύγουστος 2013, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:13

Η Παναγία Σουμελά κάνει κάθε μέρα θαύματα!

  • Η Παναγία Σουμελά κάνει κάθε μέρα θαύματα!

Η Παναγία Σουμελά κάνει κάθε μέρα θαύματα.Τα θαύματα στην εποχή μας είναι πολλές φορές ορατά και άλλες φορές λιγότερο ορατά με το μάτι.

Του Φώτη Παπαγερμανού

Πόντιοι από κάθε γωνιά της Αμερικής θα συρρεύσουν και πάλι στην ποντιακή γή του Νέου Κόσμου για να τιμήσουν την προστάτιδα των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά. Εκεί που στήνεται ενα προσκήνυμα κι ενα μοναστήρι, αντάξιο των προσδοκιών του ποντιακού ελληνισμού, που μέχρι πριν 30 χρόνια δεν ήξερε που θα γιορτάσει την μεγάλη γιορτή της Παναγία Σουμελά, στην Αμερική.

Ετσι λοιπόν για μια ακόμη χρονιά το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Αυγούστου οι Ομογενείς θα προσέλθουν στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης για να προσκηνύσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Εδικά φέρος το φεστιβάλ θα ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή.

Βέβαια, λίγοι θα υποψιαστούν ότι η Παναγία Σουμελά κάνει κάθε μέρα πολλά και μικρά θαύματα, άλλοτε φανερά στο μάτι κι άλλοτε ορατά μόνο αν κανείς μας τα υποδείξει. Για μια ακόμη φορά οι υπεύθυνοι του Ιερού Ιδρύματος ετοιμάζουν εδώ και λίγες εβδομάδες τον χώρο, για να υποδεχθεί τους προσκηνυτές. Ευχάριστη έκπληξη θα είναι η ανέγερση και τοποθέτηση ειδικής εισόδου, που θα προετοιμάζει τον επισκέπτη στα πρότυπα των ιερών μονών στην Ελλάδα.

Ηταν μια ιδέα που υπήρχε από παλιά , αλλά μόλις φέτος και μετά από μια σειρά από συμπτώσεις που παρατηρήθηκαν στον χώρο της μονής, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί. Και αμέσως βρέθηκε και η δωρήτρια που διέθεσε το ποσό για την αγορά ειδικού μαρμάρου που θα στολίζει την πύλη της εισόδου στην μονή. Παράλληλα εδώ κι ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα της εσωτερικής δανειοδότησης ώστε να εξοφληθεί το χρέος που βαρύνει το ιερό ίδρυμα μετά την αγορά του εν λόγω οικοπέδου, όπου βρίσκεται και το παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά. Κι ενώ πολλοί είπαν, μόλις είδαν το ναό, ότι δεν ταιριάζει ένας τέτοιος ναός στην παράδοση των Ποντίων, αυτό το παρεκκλήσι στάθηκε φάρος που συγκέντρωσε όχι μόνο τις προσευχές αλλά και τα τάματα των Ποντίων, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να διαθέτουμε όλο τον χρόνο ενα τόπο λατρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται μόλις 75 συμμετοχές. Ηδη έχουν συναφθεί γραμμάτια για 7 συμμετοχές ενώ άλλες 18 αποτελούν δωρεές.

Φέτος μέσα στον ναό εγκαταστάθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, που είχε υποσχεθεί να δωρήσει ο πρόεδρος του ομώνυμου συλλόγου, από την Ελλάδα, κ. Αριστείδης Κυριακίδης όταν είχε επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το ετήσιο φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 16 Αυγούστου από τις 5 μ.μ. Το Σάββατο το φεστιβάλ θα ανοίξει στις 1 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει στις 7 το απόγευμα ο εσπερινός στον οποία θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος. Θα γίνει περιφορά της εικόνα της Παναγίας και θα ακολουθήσει πλούσιο ποντιακό γλέντι.

Την Κυριακή το πρωί, θα ψαλεί όρθρος (στις 9) και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο επίσκοπος Μελόης κ Φιλόθεος. Οι φετινές εκδηλώσεισ συμπίπτουν με την 30ή επέτειο της δημιουργίας του φεστιβάλ, που τότε είχε ξεκινήσει από λίγους πρωτοπόρους, στα βουνά της πολιτείας της Νέας Υόρκης αλλά τώρα συνεχίζεται στα βουνά της Νέας Ιερσέης, υπό την πνευματική καθοδήγηση του Μητροπολίτη κ. Ευαγγέλου.

Οι εκδηλώσεις φέτος αποκτούν ιδιαίτερο νόημα, αφού μόλις πριν από 2 μήνες στις εγκαταστάσεις της μονής φιλοξενήθηκαν πάνω από 30 νέοι ποντιακής καταγωγής από όλη την Αμερική, που είχαν την ευκαιρία να προσευχηθούν και να γνωρίσουν τον χώρο, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος για δημιουργία χώρου κατασκηνώσεων εντός των δύο οικοπέδων.

Του Φώτη Παπαγερμανού, από την εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας

Πηγή: amen.gr