21 Ιανουάριος 2016, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2016, 18:22

Τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντος γιόρτασαν οι Πόντιοι στην Καλαμαριά

  • Τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντος γιόρτασαν οι Πόντιοι στην Καλαμαριά
    (Φωτ.: Παναγιώτης Φωτιάδης)

Με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων και εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Ευγένια» τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου η ποντιομάνα Καλαμαριά. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι λαμπρότερες σε σύγκριση με το παρελθόν –και φιλοδοξείται να αποτελέσουν θεσμό–, με πρωτοβουλία του νέου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου.

Στις σκέψεις της Ιεράς Μητροπόλεως είναι ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος να ανακηρυχθεί πολιούχος της Καλαμαριάς, και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να επιχειρηθεί η απόσπαση της σύμφωνης γνώμης του Δήμου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα, οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, με την τέλεση πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μητρόπολη Καλαμαριάς), χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και παρουσία του μητροπολίτη Δράμας Παύλου, του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου και βέβαια του οικοδεσπότη μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνου (φωτ. αριστερά).

Σήμερα, ημέρα εορτής του αγίου, τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου. Μεταξύ άλλων στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων Θεσσαλονίκης –είναι προστάτης της ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος–, Ιφιγένεια Πανίδου.

Έκθεση φωτογραφίας
Επίσημοι και κοινό στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην κοντινή αίθουσα της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς (Πουλαντζάκη 40), όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Εκκλησίες Τραπεζούντος».

Πρόκειται για συνολικά 95 φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε το διάστημα 2005-2009 η δημοσιογράφος και γενική γραμματέας της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, Θωμαΐς Κιζιρίδου. Όπως είπε η ίδια στο pontos-news.gr, οι φωτογραφίες παρουσιάζουν διάφορες λεπτομέρειες από την Αγία Σοφία Τραπεζούντος, τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντος, την Παναγία Χρυσοκεφάλου, την Αγία Άννα, τον Άγιο Ακίνδυνο, τον Άγιο Ανδρέα, τον Άγιο Ιωάννη Πέτρας «των εξωτείχων», τον Άγιο Φίλιππο και τον Άγιο Ελευθέριο Δαφνούντος.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη, 19:00-21:00. Θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντος ολοκληρώνονται σήμερα στις 19:00, στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς (Καραμαούνα 29), με την ομιλία του μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με την παρουσίαση ύμνων σχετικά με τον άγιο και θα ολοκληρωθεί με ποντιακούς χορούς από την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς.