21 Ιανουάριος 2016, 16:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2016, 15:37

Πέθανε ο Τούρκος μεγιστάνας Μουσταφά Κοτς

  • Πέθανε ο Τούρκος μεγιστάνας Μουσταφά Κοτς

O Μουσταφά Κοτς, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας, πέθανε σήμερα έπειτα από οξύ καρδιακό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε γιατρός του Αμερικανικού Νοσοκομείου, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα της οικογένειας Κοτς, στη συνοικία Νισάντασι της Κωνσταντινούπολης.

Το δημόσιο νοσοκομείο στη συνοικία Μπέικοζ όπου διακομίστηκε αρχικά ο Μ. Κοτς, πριν μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Αμερικανικό Νοσοκομείο, έκανε γνωστό ότι ο 55χρονος επιχειρηματίας κατέρρευσε καθώς αθλείτο στο σπίτι του και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από έναν προπονητή και ένα φρουρό του. Η αδιαθεσία του όμως ήταν μοιραία.

Ο Μ. Κοτς έκανε σπουδές στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και διηύθυνε από το 2003 έναν οικονομικό κολοσσό της Τουρκίας (113 επιχειρήσεις με 95.475 υπαλλήλους, σύμφωνα με την wikipedia), η οποία ιδρύθηκε το 1920 από τον παππού του, τον Βεχμπί Κοτς. Ο οικογενειακός όμιλος Κοτς, που δραστηριοποιείται σε τομείς από την ενέργεια και την αυτοκινητοβιομηχανία έως τα χρηματοοικονομικά, και οι εταιρείες του αντιπροσωπεύουν το 9% των τουρκικών εξαγωγών και το 8% του εγχώριου ΑΕΠ της χώρας.

Η Koç Holding είναι ο μοναδικός τουρκικός όμιλος που συγκαταλέγεται στην Global List του Fortune 500. Διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό όμιλο Tupras, ο οποίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης, καθώς και μια μεγάλη μονάδα αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει στην Τουρκία μοντέλα των εταιριών Fiat και Ford.