21 Ιανουάριος 2016, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2016, 13:27

Η δολοφονία Λιτβινένκο πιθανότατα είχε την έγκριση Πούτιν, λένε οι Βρετανοί

  • Η δολοφονία Λιτβινένκο πιθανότατα είχε την έγκριση Πούτιν, λένε οι Βρετανοί
    Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο άφησε την τελευταία του πνοή τον Νοέμβριο του 2006, αφότου δηλητηριάστηκε με πολώνιο από δύο Ρώσους πράκτορες

Τον Νοέμβριο του 2006, ο 43χρονος αντιφρονών Αλεξάντρ Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας της KGB, αφήνει την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο δολοφονημένος από δύο Ρώσους πράκτορες. Αυτή η υπόθεση σύγχρονης κατασκοπείας προκάλεσε σοβαρή κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας. Δέκα χρόνια μετά, ο Βρετανός δικαστής σερ Ρόμπερτ Όουεν στα συμπεράσματα της έρευνάς του αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα να ήταν αυτός που ενέκρινε τη δολοφονία Λιτβινένκο.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο θεωρείται ότι δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210.

Πέθανε τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο ξενοδοχείο Millenium, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών – τον σημερινό βουλευτή του Εθνικιστικού Κόμματος Αλεξάντρ Λουγκοβόι και τον Ντμίτρι Κοβτούν που σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρήσεων.

«Είμαι βέβαιος ότι οι Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα, την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον Λιτβινένκο», αναφέρει ο Βρετανός δικαστής. Σε άλλο σημείο της έρευνάς του σημειώνεται ότι η πρώτη δόση πολωνίου τού είχε χορηγηθεί μία βδομάδα νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας Αλεξάντρ Λουγκοβόι χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του παράλογες. «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και τη στενότητα πνεύματος του Λονδίνου», ανέφερε.

Αν και ο δικαστής θεωρεί ότι αποδεικνύεται η ευθύνη του ρωσικού κράτους, το Κρεμλίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, πάντως, ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και κατά της Ρωσίας.