21 Ιανουάριος 2016, 10:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2016, 10:19

Σε θέση μάχης με τα τρακτέρ οι αγρότες – Πού έχουν στήσει μπλόκα

  • Σε θέση μάχης με τα τρακτέρ οι αγρότες – Πού έχουν στήσει μπλόκα
    Μπλόκο των αγροτών του Νομού Σερρών οι οποίοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο Τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  • Σε θέση μάχης με τα τρακτέρ οι αγρότες – Πού έχουν στήσει μπλόκα
    Αγρότες του Νομού Λάρισας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα Τέμπη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)
  • Σε θέση μάχης με τα τρακτέρ οι αγρότες – Πού έχουν στήσει μπλόκα
    Αγρότες έκλεισαν τον επαρχιακό δρόμο Μυκηνών-Άργους στο ύψος του Κουτσοποδίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και μπλόκα σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα απαντούν οι αγρότες στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, μια και –όπως επισημαίνουν– με αυτό τον τρόπο κυριολεκτικά θα εξαφανιστεί η αγροτική τάξη.

Μετά τον εκτροχιασμό της κατάστασης χθες σε διάφορες περιοχές όπου έγιναν φασαρίες και τον εγκλωβισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για περισσότερες από 12 ώρες, οι αγρότες για σήμερα έχουν προγραμματίσει γενικές συνελεύσεις μετά τις 11:00.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί από τις 15 Ιανουαρίου αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σήμερα, και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος. Επίσης, ανέφερε ότι στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει, λίγο πριν από τις 12:00, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων.

«Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τις 13:00 και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε.

Το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη φορολογία και το Ασφαλιστικό, αλλιώς, όπως έλεγαν χθες, «δεν θα φύγουμε από το σημείο».

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή να λέει «δεν το κουνάμε από δω. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις». Στη διασταύρωση Κοκκινογείων, προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παραταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει Γενική Συνέλευση για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

Ραντεβού στις 11:00 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου (είσοδο Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση αγροτών και αλιέων στην παραλία Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Με ενίσχυση των μπλόκων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας –όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί–, στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στο νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Τι γίνεται στη δυτική Ελλάδα
Στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους οι αγρότες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ σήμερα στις 12:00 στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και αγροτικοί σύλλογοι. Οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας. Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Και οι Κρητικοί κινητοποιούνται
Στην Κρήτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της. Στην ίδια κίνηση είχαν προχωρήσει και χθες οι αγρότες, που τονίζουν ότι τα νέα μέτρα φορολογίας και ασφάλισης των αγροτών «αποτελούν ταφόπλακα του κλάδου και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστούν».