21 Ιανουάριος 2016, 09:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2016, 08:52

Υποδοχή της νέας χρονιάς με χορό και τραγούδι, Μωμόγερους και... πεϊνιρλί από τους Πόντιους Νίκαιας-Κορυδαλλού (φωτο, βίντεο)

  • Υποδοχή της νέας χρονιάς με χορό και τραγούδι, Μωμόγερους και... πεϊνιρλί από τους Πόντιους Νίκαιας-Κορυδαλλού (φωτο, βίντεο)

Με τα ποντιακά κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που έψαλε το χορευτικό τμήμα της ένωσης, ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή η εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών σωματείων αλλά και μελών και φίλων της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.

Εκδήλωση... πεϊνιρλί και κοπής της πίτας ήταν, αλλά είχε τα πάντα. Από τιμητικές διακρίσεις και παραδοσιακό δρώμενο, μέχρι, φυσικά, πολύ ποντιακό χορό!

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Κοπαλάς καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, και ο ιερέας ευλόγησε την πίτα πριν την κόψει. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ενώ μηνύματα έστειλαν και εκπρόσωποι φορέων παραλαμβάνοντας το δικό τους κομμάτι πίτας.

Λίγο πριν ξεκινήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τιμήθηκαν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ δύο μέλη του συλλόγου, ο Αλέξανδρος Κανονίδης και η Παρασκευή Μπούτση, καθώς και οι Δημήτρης Καρασαββίδης και Θεόφιλος Καστανίδης για την προσφορά τους στην εκδήλωση.


Ο πρόεδρος της Νίκαιας προσφέρει αναμνηστική πλακέτα στον Θεόφιλο Καστανίδη,
πρόεδρο των «Αργοναυτών-Κομνηνών»

Ποντιακά τραγούδια από τον Δ. Καρασαββίδη και τον Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο έβαλαν στο κλίμα τους παρευρισκομένους μέχρι την είσοδο στην αίθουσα της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», που παρουσίασαν τους Μωμόγερους.

Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» παρουσίασαν την παραλλαγή
«Ο αλογάς» των Μωμόγερων, από
το Χαλβά-Μαντέν της Μπαϊμπούρτης.

Ο κόσμος γεύτηκε ξεχωριστό πεϊνιρλί, μια και η μέρα το επέβαλε, ενώ πάνω στα τραπέζια ήταν τοποθετημένα φρούτα και ξηροί καρποί, όπως θέλει το έθιμο για να είναι εύφορη η νέα χρονιά.

Ποντιακοί χοροί παρουσιάστηκαν από το χορευτικό της Ένωσης, ενώ λίγο αργότερα στήθηκε τρικούβερτο ποντιακό γλέντι με τους Αλέξη και Άκη Κοπαλά και Γιώργο Παπαδόπουλο.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Gallery
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ17
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2016