16 Αύγουστος 2013, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:13

Στο κόκκινο η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών. Στον πάτο οι βάσεις

  • Με επιστράτευση καθηγητών οι φετινές Πανελλαδικές!

Τελευταίες ημέρες αγωνίας για τους υποψήφιους μαθητές αφού μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο πως η βουτιά που θα παρουσιάσουν οι βάσεις σε μερικές περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμα και 1.000 μορίων.

Οπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος το μεγαλύτερο Βατερλώ στις εξετάσεις σημειώθηκε φέτος από τους υποψηφίους του 2ου και 4ου πεδίου. Πολλοί μαθητές σημείωσαν χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες τους λόγω των απαιτητικών θεμάτων στις Πανελλαδικές, ιδιαίτερα στα Μαθηματικά, με αποτέλεσμα οι αριστούχοι να μειωθούν στο μισό σε σχέση με πέρσι. Με βάση τις φετινές βαθμολογίες προβλέπεται μείωση ακόμα και 400 μορίων στο Μαθηματικό Αθήνας, ενώ το Φυσικό κατρακυλάει ακόμα περισσότερο σημειώνοντας πτώση της τάξης των 500 μορίων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις σχολές του ΕΜΠ, όπου οι Σχολές Μηχανικών Η/Υ και Μηχανολόγων Μηχανικών, από τις υψηλότερες του Μετσόβιου, αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα 18.500-18.400 μόρια.

Η μείωση των αριστούχων στο μισό επηρεάζει και το 3ο πεδίο που αφορά τις ιατρικές επιστήμες. Μόλις 693 υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν με 19 και 20, ποσοστό χαμηλότερο του 1%. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι θέσεις στις δημοφιλείς σχολές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ιατρική Αθηνων, η σχολή που εδώ και χρόνια ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία στις βάσεις, δεν θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.

Ούτε οι Οικονομικές Σχολές του Καποδιστριακού γλιτώνουν από την πτώση που πιθανολογείται να φτάσει ακόμα και τα 600 μόρια. Αν και οι βάσεις προβέπονται να είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας, όπως και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, η πτώση δεν θα ξεπεράσει λογικά τα 300 μόρια σε Νομική, Φιλολογία και Παιδαγωγικά.

Πηγή: iefimerida.gr